H. M. Vujičić
Pod komandom kralja Petra, srpska vojska imala je velike pobede u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu

U više gradova u Srbiji danas je nizom manifestacija obeleženo 100 godina od smrti najpopularnijih vladara u modernoj srpskoj političkoj istoriji – kralja Petra Prvog Karađorđevića Oslobodioca.

Centralna manifestacija održana je pred nekoliko hiljada poštovalaca na Oplencu.

Najpre je u Crkvi Svetog Đorđa, patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje četvorice episkopa održao Svetu arhijerejsku liturgiju i parastos, a zatim su na državnoj ceremoniji vence položili predstavnici Vlade, Vojske Srbije i brojnih udruženja koje baštine oslobodilačke ratove Srbije.

U ime predsednika Republike, venac je na grob kralja Petra položila Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ona je poručila da će kralj Petar ostati upamćen kao jedan od najznačajnijih srpskih vladara i da Srbija danas stoji uspravno i časno, onako kako je hrabro stajala i u vreme kralja Petra Prvog.

– Kralj Petar Prvi u amanet nam je ostavio da branimo slobodu Srbije i srpskog imena, ne predajući ni jedan pedalj svete srpske zemlje – kazala je Tepavčevićeva i dodala da je zahvaljujući skromnosti, od nepoznate osobe, kralj Petar Prvi u Srbiji za kratko vreme postao jedan od najpopularnijih vladara u modernoj srpskoj političkoj istoriji, ne samo u Kraljevini Srbiji, već i kod delova srpskog naroda koji su živeli pod vlašću Austrougarske, ali i Turske.

Parastos je služio patrijarh Porfirije sa četvoricom arhijereja

Izaslanik predsednika Srbije je istakla da je kralj Petar Prvi tokom osamnaestogodišnje vladavine stvorio demokratsku, ustavnu, parlamentarnu monarhiju, kao i snažnu vojsku koja je dovela do pobede u balkanskim ratovima, kao i u Prvom svetskom ratu.

– Srbija danas ima modernu i efikasnu državnu upravu, opremljene i savremeno naoružane snage bezbednosti koje brinu o očuvanju ustavno-pravnog poretka i teritorije naše zemlje, svakim danom jaču privredu i ekonomiju, što je, uz brigu o svakom našem građaninu, garant ukupnog napretka i nezavisnosti Srbije i srpskog naroda. Srbija vođena predsednikom Aleksandrom Vučićem danas stoji uspravno, dostojanstveno i časno, čuvajući mir i prosperitet svog naroda, kao i mir drugih naroda Balkana, onako kako je hrabro stajala i u vreme kralja Petra Prvog Karađorđevića – poručila je ministarka Kisić Tepavčević.

Svečano u Beogradu, Nišu…

Povodom stogodišnjice od smrti Čika Pere, posetioci su u Kući kralja Petra u Beogradu imali priliku da pogledaju nekoliko filmova o najpopularnijem srpskom kralju, a u Nišu je otvorena izložba “Kralj Petar Prvi”.

Istovremeno, u Zadužbini Kralja Petra Prvog na Oplencu Narodni muzej je iz svoje Zbirke istorije umetnosti ustupio sliku “Kneginja Zorka” Špira Bocarića iz 1883. godine, na kojem je predstavljena njegova supruga, kneginja Ljubica Zorka Karađorđević.

Princ Aleksandar Karađorđević

Kraljevska porodica

Unuk kralja Petra Prvog, princ Aleksandar Karađorđević istakao je da je njegov deda uvek imao blizak odnos prema narodu i da su ga zbog njegove jedinstvenosti i skromnosti ljudi doživljavali kao nekog svog.

– On je bio i ostao naš Čika Pera. Kralj Petar Prvi nije samo deo naše slavne prošlosti, on je naša inspiracija za bolju budućnost – poručio je princ Karađorđević.

Sem njega, ceremoniji su prisustvovali i njegova supruga Katarina, kao i njihov sin princ Filip i princeza Danica, ali i stariji sin princa Tomislava Karorđevića, princ Mihailo sa princezom Ljubicom.