Narode, evo ti Kurčenka!

0

Igor Kozarski

I zato nikako ne mogu da razumem zašto su se vlasti namerile da oduzmu srpsko državljanstvo ukrajinskom tajkunu Sergeju Kurčenku, i to samo dva dana nakon što su mu dodelili naše građanstvo.

Da li neko u Vladi Srbije misli da Kurčenkov novac smrdi, a šeikov miriše? Ne verujem, nema nikoga u vladajućoj koaliciji ko je gadljiv na pare. I čisto sumnjam da Kurčenko ide okolo s grivnama, takvi vole dolare kao naši evro.

Vlasti se tim povodom nisu oglašavale, ako izuzmemo nezvanične najave iz Vučićevog kabineta da će da preispitaju slučaj i oduzmu dodeljeno državljanstvo. A bilo bi dobro da se neko oglasi.

Jer, očito je da razlog pomame oko Kurčenka nije njegovo prezime, već činjenica da je na crnoj listi Evropske unije, budući da je bio uz skute svrgnutog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča. Takođe tajkuna, kao što je to i njihov sadašnji predsednik Porošenko. Kao što i mi imamo tajkune i političare koji su se obogatili na našoj nesreći. Dakle, Kurčenko nas žulja na našem evropskom putu.

Ispalo je da je Kurčenko dobio državljanstvo po hitnom postupku. A to usvaja Vlada Srbije na predlog nadležnog Ministarstva, sporta i omladine za sportiste, a za tajkune Ministarstvo privrede ili možda energetike, budući da se Kurčenko tim poslom bavi u Ukrajini, gde ima rafineriju i oko 150 benzinskih stanica.

Tako da ne može niko u vlasti da glumi iznenađenost i ispituje kako je došlo do toga da Kurčenko postane Srbin. Po njima ispada da je Kurčenko obijao šaltere, plaćao takse, stajao u redu, pa daj da kaznimo nekog činovnika što mu je udario ćagu na hartiju.

Ma daj, koga lažete?! Znali ste dobro ko nam dolazi, ali niste razmišljali da će ambasadori sa zapada da vam zavrću uši. Jednostavno, niste mislili ništa, samo vam je zinulo na pare.

A to i nije loše, budući da sedmi tajkun po bogatstvu u Ukrajini sigurno nije tek tako izabrao Srbiju. Nešto je nameravao da uloži, potroši… Šta god da je mislio, vajda je. Njegovo bogatstvo vredi hiljade radnih mesta, treba ga timariti.

Zašto nas da brine šta je nakrao u Ukrajini? Pa nas su opljačkali naši tajkuni i nikome to ne smeta. Džabe se Vučić zaklinje da je u ratu s tajkunima, a njegovi mediji izmišljaju zavere bogataša. Ništa ovde ne fali Kostiću, Beku, Miškoviću… Čak se država izvlači iz bule tako što dere sirotinju, a tajkuni prezaduženi do potpune beskorisnosti za društvo zaštićeni su kao beli medvedi.

A što se Jevropljana tiče, dovoljno je navesti da Kurčenko poseduje i lanac benzinskih stanica u Nemačkoj. Pri tom, od Jevrope ama baš nikakve vajde nemamo, pa što da se ne okoristimo od onih koji para imaju.

Da podsetimo samo kako ukrajinske i ruske oligarhe titraju u Londonu, samo da ostanu sa svojim parama i investicijama ne mareći za besmisleni evropski sukob u kom nišane Rusiju.

Ili da se presavijemo kao Bugari koji su odustali od Južnog toka na pritisak Amerike dok je u to vreme Dač Šel saopštio da neće da poštuje režim sankcija, budući da je uložio 30 milijardi dolara u naftna i gasna istraživanja u ruskom delu Arktika? Samo neka Vučić onda ne zaboravi da su Amerikanci urpkos tome izdejstvovali pad vlade u Sofiji i da mu poslušnost ništa ne garantuje.

Rešio zapad da davi Rusiju na račun sirotinje, Bugara, Srba… Jedino što im se nešto Mađari otimaju, Orban pametan i kurčevit.

I strašno je što se i opozicija uključila u to. DS u skupštini postavlja pitanje kako se desilo da se državljanstvo da čoveku koji je na evropskoj crnoj listi. Svi zajedno se namerili da unapred rasteraju slične Kurčenku. Ama, terajte se i vi i Evropa!

Kakav veličanstven gubitak dodira s realnošću onih koji su uništili srpsku ekonomiju tako što su slušali uputstva iz Brisela, uključujući privatizaciju, i bacili nas u naručje ovih koji će da nas dotuku.

A Kurčenkove pare odoše na Tajland, u Kinu, kod šeika… Bog zna gde.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here