Naš antimonopolski zakon je neozbiljan

0


Bez ozbiljnijeg i preciznijeg antimonopolskog zakona, "borba protiv korupcije usmerava se na posledice, ali ne i na uzroke ove štetne pojave", navodi Savet u analizi Zakona o zaštiti konkurencije koju je dostavio Vladi Srbije.

Savet smatra i da je "potrebno da ovaj zakon bude daleko detaljnije razrađen, u poređenju sa zakonima razvijenih država" i da "jednostavno prepisivanje njihovih zakona, i to još uz loš prevod, često može doneti više štete nego koristi".

Savet: Borba protiv monopola uz takav Zakon jeste slična borbi protiv vetrenjača. Antimonopolska politika će i dalje tumarati u mraku neusklađenih i nemuštih propisa.

Osnovna ocena Saveta je da Vlada nije raspolagala dovoljnim stručnim kapacitetima koji bi omogućili donošenje jednog kvalitetnog antimonopolskog zakona, navodi se u analizi dostavljenoj Tanjugu.

"Ova ocena se, pre svega, odnosi na definisanje relevantnog tržišta, dominantne pozicije učesnika, nametnute cene, kao i na definisanje zloupotrebe dominantne pozicije", precizira se u analizi.

Zakon o zaštiti konkurencije se primenjuje od 1. novembra ove godine.

Dodaje se i da "neka nova rešenja u Zakonu predstavljaju nesumnjivo poboljšanje" i da se to "pre svega, odnosi na mogućnost dekoncentracije, naročito u situaciji kada se spajanje preduzeća odvija bez odobrenja (antimonopolske) Komisije".

" Prethodni Zakon je izričito zabranjivao izricanje takve mere, što je predstavljalo svojevrsni apsurd koji je dovodio u pitanje smisao postojanja antimonopolskog zakona", podseća Savet.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here