T. Ostojić
Episkop Siluan tokom Zadušnica u Ilajnu

Nakon posete Južnoj Australiji, episkop australijsko-novozelandski Siluan obišao je svetinje i razgovarao sa parohijanima u Viktoriji.

Povodom upokojenja episkopa zahumsko-hercegovačkog gospodina Atanasija (Jevtića), episkop Siluan je služio pomen u manastirskom hramu Svetog Save u Ilajnu.

U srpskoj svetinji služio je i liturgiju na Zadušnice, u subotu 6. marta.

Poslednjeg dana posete Viktoriji, u nedelju 7 marta, episkop Siluan je služio svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog Arhiđakona Stefana u Kizborou.

Bila je to prilika da razgovaramo sa episkopom o njegovim utiscima.

– Zbog restriktivnih mera dugo se čekalo na posetu Južnoj Australiji, kao što je to bio slučaj i sa Viktorijom. Čekao sam da se otvore granice, kako bih mogao da posetim narod. Kako nisam bio duže vreme, znao sam da mu je potrebno ohrabrenje, a da je prisustvo arhijereja, kao onoga koji brine o vernicima, uvek ohrabrenje i podrška – kaže vladika Siluan.

– Izuzetno sam se obradovao kada sam prešao granicu i sastao se s narodom i našim sveštenstvom, obišao hramove i svetinje. Video sam da su, hvala bogu, svi na okupu, i da je narod duhom krepak i jak, i da se bori. Bila je to, kako bih rekao, uzajamna radost i ohrabrenje, a razgovori su bili puni osećanja, pažnje i ljubavi, koje treba i da krase naš hrišćanski život.

Prilikom posete, razgovarali ste sa prvim srpskim senatorom Aleksom Antićem?

– On je prvi Srbin senator, rođen u Australiji. Zastupa, hvala bogu, sve hrišćanske vrednosti za koje se i mi borimo. Tako se aktivno borio protiv zakona o abortusu, koji je ovih dana, nažalost, izglasan u Južnoj Australiji. Bilo je vrlo lepo sa njim razgovarati o svim izazovima s kojima se suočavamo, pre svega kao hrišćani, koji se bore i trude da održe tradicionalne vrednosti koje sačinjavaju društvo i održavaju ga u njegovoj harmoniji i ispravnom postojanju. Takođe, zamolio sam gospodina Antića da bude prisutniji u našoj zajednici i da nam pomogne oko projekata, te da nam bude podršaka s obzirom da je Srbin. On se izuzetno obradovao tome, jer ovo je bio njegov prvi susret arhijerejem i uostalom prvi ozbiljniji susret sa crkvom. Uspostavili smo kontakt i nadamo se da će to uroditi plodom.

Vernici ispunili hramove

Imali ste priliku da se sastanete i sa grčkim episkopom?

– Na kraju posete Južnoj Australiji posetio sam i grčkog episkopa, mog imenjaka Siluana, tako da je to isto bila velika radost. Mi smo, pravoslavni arhijereji, svi kanonski povezani u jednoj veri, i sa istim izazovima se susrećemo. Zato je bilo lepo i sa njim sesti i razmeniti mišljenja, i po pitanju trenutnog stanja u državi, izazovima sa kojima se suočavamo.

Odlučili ste da posetite i Viktoriju?

– Evo ponovo sam u Viktoriji, jer su me restrikcije sprečile da dođem za Božić, kakva je ustaljena praksa bila do sada. Imao sam želju da iskoristim blizinu puta između Južne Australije i Viktorije, obiđem manastir Ilajn i naše svetinje ovde. Sabornom liturgijom, danas u Kizborou, krunisao sam naše sabranje i ponovno viđenje. Želja je da ohrabrim narod, da se obradujemo jedni drugima, i nastavimo sa našim programom i borbom za opstanak na ovim prostorima.

Liturgija u hramu Svetog arhiđakona Stefana u Kizborou

Poseta Zapadnoj Australiji i Kvinslendu

– Poseta Zapadnoj Australiji bi, ako bog da, trebala bi da bude krajem prve nedelje časnoga posta, znači ubrzo. Radim na tome, jer su se nedavno otvorile granice. Poseta Brizbejnu i Kvinslendu bi trebala da bude u petoj nedelji časnoga posta i oko toga smo već u pripremama i organizaciji. Nakon toga ide Vaskrs i, ako bog da, Ahirejerski sabor. Ovo će, uglavnom, biti vrlo aktivan period – rekao je za “Vesti“ episkop Siluan.

Svetinje su oslonac u veri

– Naše svetinje su stub i život naš, narodu oslonac u veri. Dok one okupljaju naš narod, i dok se naš narod okuplja u njima i održava ih, dotle ćemo i mi moći opstati, i verski i nacionalno, i po svakom pitanju – istakao je vladika Siluan.