Youtube/NASA

NASA-ina tehnologija razvijena za misije na Mesec i Mars pokazala je da može da napuni električno vozilo za samo pet minuta „hlađenjem“ toplote koju generiše provodnik koji nosi struju.

Koristeći NASA-in Flou Boiling Modul kao nacrt, istraživači sa Univerziteta Perdu su dramatično smanjili količinu toplote koja putuje kroz žice da bi “gurnula” 1.400 ampera kroz kablove.

Ovo je u poređenju sa 520 ampera koje isporučuju najnapredniji punjači velika promena. Pošto punjenje na najbržim punjačima može da potraje i do 20 minuta, mnogi ljudi su odlučili da ostanu na strani motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Ali ovaj novi sistem puni električna vozila skoro jednako brzo kao što „pištolj“ puni automobil na benzinskim pumpama.

Ovu tehnologiju bi pozdravile države poput Kalifornije i Njujorka u SAD, ali i sve ostale koje zabranjuju prodaju novih automobila na unutrašnje sagorevanje do 2035. godine.

NASA-ina tehnologija je prvobitno razvijena za Međunarodnu svemirsku stanicu, gde je testirana u mikrogravitaciji kako bi se osigurala uspeh na budućim svemirskim stanicama.

Ideja je da će laboratoriji u orbiti i drugim svemirskim letelicama biti potrebna tehnologija koja može efikasno preneti toplotu kroz sisteme – inače bi mehanika mogla da pregori.

To je izazvalo interesovanje Isama Mudavara, profesora mašinstva u Purdueu, koji je konstruisao prototip 2021. za koji je prošlog utorka objavljeno da će biti uspešan u pokretanju električnih vozila.

Modul takođe podseća na stanicu za punjenje u stvarnom svetu, jer uključuje pumpu, cev istog prečnika kao i stvarni kabl za punjenje, iste kontrole i instrumente, zajedno sa istim protokom i temperaturom.

„Primena ove nove tehnologije je rezultirala neviđenim smanjenjem vremena potrebnog za punjenje električnih vozila širom sveta“, objavila je NASA. Međutim, moglo bi da prođe neko vreme pre eventualne primene…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here