“Naši snovi su stavljeni na crnu listu, ostavljeni smo na cedilu”

Vestionline, Tanjug
1
EPA/STRINGER

Građani Jemena doživeli su kraj političkih prava i medijskih sloboda o kojima su sanjali pre nego što su 2014. došli problemi sa Hutima, piše jemenski novinar pod pseudonimom Našer Šarif i dodaje da se, dok zaraćene strane pregovaraju o slobodnim izborima i mirovnom sporazumu, nasilje širi i raste broj siromašnih i gladnih.

On je u autorskom tekstu za Dojče Vele opisao svakodnevnicu u Sani pod vladavinom “Hutijevaca” ističući da naoružani ekstremisti očito sprovode etničko i političko čišćenje u oblastima kojima gospodare.

Kako je rekao, najpre su njihovi politički protivnici bili žrtve, a onda njihovi bivši saveznici, a različite formacije u ratu počele su sve više da liče jedne na druge.

Šarif kaže da svaka naoružana grupa opisuje svoje aktivnosti kao “dužnost čuvanja bezbednosti od neprijateljskih agenata”, ali da se nijedna grupa ne brine o isplaćivanju dohotka, održavanju infrastrukture ili o pravima običnih ljudi, već svoju vlast baziraju na nasilju i iznuđivanju novca od ljudi.

– Svet je podržao paravojsku koja je odstranila sve što ima veze sa pravom i zakonom u mojoj zemlji i koja je ostatak političkih snaga takođe pretvorila u paravojske. Imamo izbor između kuge i kolere. Zamislite život bez očiju i udova. Tako izgleda život bez prava, zaštite i zakonitosti. Novinarstvo je proglašeno zločinom, osim ako niste spremni da hvalite političare i da njihove zločine opišete kao deo rešenja – piše Šarif.

On navodi da svako ko se suprotstavi “Hutijevcima” biva prognan ili ubijen, a da bi to legitimisali oni koriste sudove.

Kako navodi, situacija nije bolja ni van glavnog grada.

– U Sani se ekonomska situacija pogoršala. Svakog dana se uvode novi porezi i carine zbog kojih sve više malih privrednika propada. Osim toga, “Hutijevci” od preduzeća traže da plate dozvole za rad i ”ratnu taksu”. Kada su došli na vlast, mnogi su mislili da će napokon da suzbiju korupciju. Ali, danas ljudi osećaju strah, mržnju i gnev – piše Šarif.

Prema njegovim rečima građani su prisiljeni da žive bez strasti i nade.

– Naši snovi su stavljeni na crnu listu. A naši političari su nas ostavili na cedilu. Staramo se još samo o tome kako da postanemo nevidljivi i ostanemo živi i najveći cilj za vreme čitavog ovog rata nam je da proslavimo još jedan rođendan. Ponekad je to i jedini cilj koji nam je još ostao – zaključuje jemenski novinar.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here