Nasilnici biju po svojim kućama

0

Ova se privremena mera, međutim, pokazala kao sasvim neefikasna, jer najmanje 7.000 osoba godišnje preživi torturu svojih najbližih, ali se iz stana iseli svega jedan odsto zlostavljača, navode ”Večernje novosti”.

 

 

Nasilnici, i pored maltretiranja ukućana, prolaze nekažnjeno
 

 

Porodičnim zakonom je, inače, prvi put u Srbiji uneta odredba po kojoj se iz stana, bez obzira na vlasništvo, nasilnik izbacuje "po kratkom postupku". Ovo je, nažalost, pokazuje statistika, samo "mrtvo slovo" na papiru. Prema poslednjim podacima Zavoda za socijalnu zaštitu, kako prenose ”Večernje novosti”, u Srbiji je tokom godinu dana zaštitu od centara za socijalni rad zatražilo 7.666 žrtva nasilja.

Sigurne kuće su od 2000. godine do danas pružile utočište za oko 1.800 žena i 1.700 dece.

– Za sve ove godine nismo imali nijedan slučaj da je muž izbačen iz zajedničkog stana, a da su se potom žena i deca u njega vratili! – izjavila je koordinatorka Savetovališta za borbu protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević.

 

Najviše je bilo maltretiranih žena (5.394), a većina ih je zlostavljanje svojih supružnika trpela – godinama.

Ne prolaze bolje ni deca, jer godišnje oko 3.000 dečaka i devojčica oseti očevu tešku ruku. Ipak, u tom periodu je svega 73 zlostavljača izbačeno iz zajedničkog stana.
 

– I u našoj opštini podaci nisu baš ohrabrujući – potvrđuje i Snežana Jovanović, rukovodilac opštinskog odeljenja Palilula u Gradskom centru za socijalni rad. – U prošloj godini smo imali sedam predloženih mera za iseljenje, ali su donete svega dve odluke. To su ozbiljni i dugotrajni procesi, koji iziskuju mnogo dokaza i podataka, a kada se sve to završi mera se donese na samo godinu dana. Posle toga sve ide iz početka.

Najviše žrtava registruje upravo policija, pošto dobije poziv zlostavljane osobe, deteta, komšije… Uglavnom se sve i završi na policijskom zapisniku, jer bez obzira na to što se, od 2005, svakom godinom registruje sve više slučajeva nasilja u braku i porodici, sudovi i dalje u ovoj oblasti imaju manjak posla.

 

Za godinu dana, u proseku, donesu oko 300 presuda kojim se određuju mere zaštite od nasilja u porodici, a većina ih se odnosi na zabranu prilaska žrtvi.

 

   ŽRTVE NASILJA U PORODICI
  ŽENE  MUŠKARCI  UKUPNO

 DECA

1.659  1.453  3.112
ODRASLI 3.226 592 3.818
STARI 509 227 736
UKUPNO 5.394 227 736

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here