Nastavak suđenja Mladićevim jatacima

0

Zbog promene predsednika veća suđenje će formalno krenuti ispočetka, a optuženi će imati priliku da još jednom, ako to žele iznesu ili dopune svoju odbranu. Shodno zakonu, dokazi se neće ponovo izvoditi, već će se čitati zapisnici iz već sprovedenog dokaznog postupka.

 

Predhodni predsednik sudskog veća sudija Dejan Dobrosavljević nije ponovo izabran na sudijsku funkciju na nedavnom opštem izboru sudija, a na izboru nisu prošli ni tužilac u tom predmetu Branko Stamenković ni istražni sudija Dragan Nešić koji su postupali u ovom predmetu.

Na optuženičkoj klupi, zbog pomoći učiniocu posle izvršenja krivičnog dela, ostali su bivši oficiri VRS Marko Lugonja i Ratko Vučetić, zatim Tatjana Vasković, njena majka i brat Ljiljana i Bojan Vasković, kao i Stanko Ristić, Blagoje Govedarica, Saša Badnjar, Predrag Ristić i Borisav Ivanović.

 

Oni se optuženi da su u "produženom trajanju" pomagali Mladiću, iako su znali da je tužilac Haškog tribunala podigao optužnicu protiv njega, koja ga tereti za 15 krivičnih dela ratnih zločina i genocida.

 

Svi optuženi se brane sa slobode, izuzev Stanka Ristića koji je letos ponovo uhapšen pod sumnjom da je hteo da pobegne u BIH. Njemu je krivično vanpretresno veće nedavno odbilo da ukine pritvor zbog opasnosti od bekstva i bojazni da ne utiče na svedoka koji još nije saslušan na glavnom pretresu.

 

Ovo suđenje je inače ušlo u završnu fazu, ali je i pre opšteg izbora sudija više odlagano uzastopno zbog nedolaska svedoka iz Republike Srpske Miodraga Stanića, koji je putem zamolnice više puta pozivan da svedoči.

 

Stanić je poslednji svedok koga sud treba da sasluša na ovom suđenju, posle čega bi moglo da usledi iznošenje završnih reči optužbe i odbrane, a potom i presuda.

Jovo Đogo, koji je preminuo prošle godine, u optužnici je označen kao organizator operacije skrivanja od 2002. godine, kad je Mladić napustio vojne objekte, pa do kraja 2005. godine.

 

Optuženi su, na teritoriji Beograda pronalazili i iznajmljivali sigurne stanove, u kojima se Mladić skrivao, navodi se u optužnici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here