EPA/Daniel Maurer
Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke

Kampanja protiv ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea, zbog njegove uloge u iznošenju svog viđenja rata na prostoru bivše Jugoslavije, a ovaj put je suočen sa optužbama da je prekršio austrijski zakon o državljanstvu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije, prema pisanju bečkog dnevnika „Esterajh“, nakon što su se pojavile informacije da je Handke 1999. dobio jugoslovenski pasoš, pokrenulo je proveru ovog slučaja.

Istraživački sajt „Itercept“ objavio je da je Handkeu 1999. od strane Ambasade tadašnje SR Jugoslavije, uručen jugoslovenski pasoš, čime je, kako tvrdi ovaj medij, pravno gledano, automatski izgubio austrijsko državljanstvo.

Handkeu je pasoš SR Jugoslavije uručen 15.juna 1999. u Ambasadi u Beču.

„Ko dobrovoljno stiče strano državljanstvo gubi time, u osnovi, austrijsko državljanstvo. Da se ne bi izgubilo austrijsko državljanstvo potrebno je, pre uzimanja drugog pasoša, pisanim putem zatražiti dozvola i dobiti odobrenje“, objasnilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije.

Navedeno je da se trenutno istražuje da li je Handke tražio takvo odobrenje, ali, kako dodaje „Esterajh“, sa velikom verovatnoćom to nije bio slučaj.

Jedan neimenovani visoki zvaničnik dodao je da ovo podseća na slučaj bivšeg austrijskog sportiste Andreasa Goldbegera.

– Skijaš je tada uzeo srpsko državljanstvo, ali je brzo promenio odluku – ukazao je neimenovani izvor u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ministarstvo ističe da će detaljno istražiti slučaj Handkea.

„Intercept“ navodi da je jugoslovenski pasoš Handkea slučajno pronašao na „veoma nepreglednom“ sajtu Nacionalne biblioteke Austrije, na kojem se nalaze dve fotografije jugoslovenskog pasoša poznatog književnika.

2 KOMENTARA

  1. Kako je ovaj zapad licemeran! Oduzimaju svom narodu drzavljanstvo! A pogledajte sta se naprimer radi u Svedskoj! 6 osoba koje se terete kao potencijalni teroristi, gde je drzavna sluzba bezbednosti naredila da se izbace iz zemlje jer su potencijalna pretnja nacionalnoj bezbednosti, njih nece da izbace jer kao fol u zemlju koju treba da idu preti im tortura i sta ja znam. Samo tako nastavite

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime