EPA-EFE/Javier Cebollada
Natalija Stevanović

Do pre nekoliko dana Natalija Stevanović je bila nepoznato ime srpskim ljubiteljima sporta. Samo oni najzagriženiji fanovi tenisa znali su za nju i to po devojačkom prezimenu Kostić. Ali, ova Nišlijka se na Vimbldonu potrudila da je dobro upoznaju i zapamte. Na terene Ol Ingland kluba krenula je iz podruma, od prvog kola kvalifikacija. Redom se padale Gramatikopulo iz Grčke, Mandlik iz SAD i Špankinja Basols Rivera.

I tako je stigla do glavnog žreba. Pre dolaska u London bila tek 225. na NjTA listi, pa je već i sam plasman među 128 najboljih na najvažnijem turniru delovao kao zapažen rezultat. Stevanović se time nije zadovoljila. U prvom kolu preslišala je Karolinu Pliškovu, nekada prvu, a sada 19. teniserku sveta, a zatim je pala i Nemica Tamara Korpač. Ponovo su bila dovoljna samo dva seta da bi Srpkinja stigla tamo gde naš ženski tenis nije bio još od povlačenja Ane Ivanović i Jelene Janković, do trećeg kola Vimbldona. Ipak, to je bio kraj. Protiv sjajne Petre Kvitove, dvostruke šampionke u Londonu nije se moglo. Završila je učešće na Vimbldonu, ali to je bio tek početak upoznavanja sa njom. Harizmatična Nišlijka je, neposrednošću i šarmom pred kamerama, osvojila srpsku javnost i pridobila veliki broj navijača.

Natalija Stevanović je rođena 25. jula 1994. godine u Nišu. Od malih nogu pokazivala je talenat za tenis. Otac Đorđe se bavio belim sportom, pa joj je bio i prvi trener, kao i sestrama Emiliji i Mariji. Bila je u top pet juniora Srbije. Pisala je svoju tenisku priču osvajajući mnogobrojne turnire u mlađim kategorijama. Već 2010. je igrala u 2. kolu juniorskog Rolan Garosa, naredne sezone ispala na startu Australijen i US opena. Njen uspon u seniorskoj konkurenciji bio bi daleko brži i jednostavniji, da se nije isprečila bolest. Saznala je 2015. da ima probleme sa cistom na jetri. Usledio je hirurški zahvat, i dugotrajan proces oporavka koji ju je odvojio od terena dve godine! Povratak je, posle tako duge pauze, bio mukotrpan. Tek u februaru 2020. se pojavila na NjTA na Tajlandu. Za vreme oporavka izgubila je sve bodove, pa je krenula od nule. Nije odustajala, ali to nije bio kraj problemima. Tokom pandemije je imala boginje i upalu oba plućna krila, pa je pred njom bila još jedna teška borba i novi početak. Nedaće je prebrodila zahvaljujući velikoj podršci supruga i trenera Nikole Stevanovića, koji je zbog želje da bude uz nju ostavio svoj sport, vaterpolo.

Malo je nedostajalo da Natalija kaže zbogom tenisu “pre roka”. Stevanovići finansijski nisu mogli da se nose sa ogromnim troškovima belog sporta. Srećom, sačekala je, pa će joj ovogodišnji uspeh i dobra zarada dati značajan vetar u leđa. Na pitanje kako planira da potroši nagradu od oko 153.000 evra sa Vimbldona, Natalija je sa olakšanjem odgovorila: “Moram da vratim dugove.”

Posle dobrog rezultata na Vimbldonu je značajno popravila plasman. Sada je 143. na planeti, a uz još neki dobar rezultat top 100 joj je na dohvat ruke. Ali sada je to lepa borba. U onoj najvažnijoj, za zdravlje, je pobedila i okrenuta je samo iskušenjima na teniskim terenima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here