commons.wikimedia
Kalinjingrad

Blokada ruske Kalinjingradske oblasti od strane Zapada označila bi “casus belli”, odnosno razlog za objavu rata, ističu ruski eksperti komentarišući najave da Litvanija i Poljska planiraju da održe vojne vežbe u Suvalki koridoru, mestu na Baltiku koje zapadni stratezi vide kao buduće mesto gde će se sukobiti Rusija i NATO.

Manevri Litvanije i Poljske, dve NATO države, trebalo bi da se održe u aprilu u koridoru Suvalki na granici dve zemlje, a poljski lider Andžej Duda ističe važnost tog koridora za evropsku bezbednost. Ruski vojni stručnjaci ocenjuju da se održavanje vojnih vežbi na granici bilo koje države može tumačiti kao provokacija i pokazivanje mišića.

U strateškom konceptu NATO Suvalki koridor je najuzavrelija tačka za koju su zainteresovani vojni planeri Alijanse. Iz ugla Zapada, taj koridor je „Ahilova peta NATO“ i po mišljenju mnogih analitičara upravo bi tu mogao da započne treći svetski rat.

“Najopasnije mesto na planeti”

Zapad spekuliše da bi Rusija mogla da uspostavi kontrolu nad koridorom Suvalki i time odseče kopnene komunikacije između baltičkih zemalja – Letonije, Litvanije i Estonije – i njihovih saveznika na Zapadu, i da odatle napadne zemlje NATO. Otud i planovi za izvođenje vojnih vežbi u toj oblasti.

– Zapravo, Suvalki koridor je važan za NATO, posebno po pitanju antiruske propagande, koju su pokrenuli 2014. godine. U svim vojnim vežbama koje su održavane poslednjih godina, razrađivani su scenariji po kojima Rusija napada baltičke države, krećući se tim uskim koridorom i potom – dalje. Odnosno, ovaj koridor je najkraća udaljenost između granica Belorusije i ruske Kalinjingradske oblasti – kaže ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov.

Koridor Suvalki, dužine 100 kilometara, zapravo je uski pojas koji povezuje rusku eksklavu Kalinjingrad i bliskog saveznika Rusije – Belorusiju i predstavlja pojas zemlje na granici Litvanije i Poljske.

Zapadni mediji Suvalki koridor nazivaju „najopasnijim mestom na planeti“, dok je nemački „Bild“ , pozivajući se na navodno tajni dokument Bundesvera, u januaru ove godine objavio da bi sukob između NATO i Rusije, prema scenariju nemačkog Ministarstva odbrane, mogao da počne u leto 2025. godine, a koridor Suvalki je označen kao najverovatnija lokacija sukoba.

Do raspada Sovjetskog Saveza i ulaska baltičkih zemalja u NATO taj koridor nije imao tako veliki značaj, ali geopolitičke promene su dovele do toga da on postane mesto od velikog strateškog značaja, makar za Zapad.

“Medveđi ugao” koji ne donosi ekonomsku korist

Stručnjaci naglašavaju da Rusija nema razloga da pokreće bilo kakve vojne operacije za preuzimanje kontrole nad koridorom Suvalki, i da za rešavanje bilo kog problema Moskva prvenstveno koristi diplomatske, političke i ekonomske mogućnosti.

Ruski stručnjaci objašnjavaju da u Poljskoj taj koridor nazivaju „medveđi ugao“ upravo zato jer je tamo neuređena zemlja, pa sa ekonomske tačke gledišta, nema koristi od posedovanja ovog regiona. Međutim, na Zapadu imaju drugačije poglede na tu regiju.

– Na Zapadu smatraju da je ovo jedno od najranjivijih mesta, koje će Rusija zauzeti, ako to poželi. Još 2017. godine, kada su održavane vežbe “Zapad – 2017”, koje je Rusija izvodila u Lenjingradskoj oblasti i na teritoriji Belorusije, zapadna štampa je bila puna naslova koji su govorili da će Rusija pod plaštom vežbi sigurno zauzeti ovaj koridor. Ipak, Rusija je mnogo puta isticala da nema planova za pokretanje rata protiv NATO, ali je Putin nedavno rekao da “ako NATO želi da započne rat protiv Rusije, onda je Rusija spremna” – ističe Leonkov.

Kalinjingrad – trn u oku Zapada

Moguć je i sasvim drugačiji scenario – Zapad bi mogao da se odluči na blokadu Kalinjingradske oblasti, najzapadnije ruske oblasti koja nema kopnenu granicu sa Rusijom, a graniči se sa Litvanijom i Poljskom i ima izlaz na Baltičko more. Blokada bi potencijalno mogla da dovede do eskalacije situacije, između ostalog i u Suvalki koridoru.

– Da, takva mogućnost postoji i to od strane NATO. Baltičke zemlje su već pokušavale da organizuju blokadu železničkog transporta, pokušale su da urade nešto na morskim i vazdušnim komunikacijama. Međutim, to bez sumnje stvara egzistencijalnu, direktnu pretnju ruskoj nacionalnoj bezbednosti, a to je “casus belli”. Svaku blokadu Kalinjingradske oblasti Rusija će upravo tako ocenjivati i preduzeće odgovarajuće mere, koje se nazivaju vojnim akcijama – upozorava Leonkov.

On napominje da je Kalinjingradska oblast dobro zaštićena s obzirom na to da je već dugo „trn u oku“ Zapada i da se takvi planovi već duže vreme kuju.

– Kalinjingradska oblast vremenom je pretvorena u tvrđavu koja sama sebe može da zaštiti. Tamo postoji dovoljan broj kopnene, pomorske, vazdušne i protivvazdušne vojske, neophodne da obezbede dugoročnu odbranu ruske eksklave dok ne stigne vojna pomoć iz ostatka Rusije – zaključio je Leonkov.

1 COMMENT

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. SRBIJA USKORO PRELAZI NA EVRO.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here