EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Pregovori delegacija Rusije i NATO-a u Briselu

NATO je podržavao političko rešavanje ukrajinskog sukoba od kada je on počeo da se razvija, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, komentarišući planirane razgovore Ukrajine i Rusije u Gomeljskoj oblasti.

Ukrajina je koordinirala pregovore u Gomeljskoj oblasti, tamo ide ruska delegacija, rekao je ranije Vladimir Medinski, pomoćnik predsednika Ruske Federacije. Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov napomenuo je da je tome prethodio telefonski razgovor predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka i predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

„Imam puno poverenje u predsednika Zelenskog i njegovu procenu koliko će ti razgovori biti korisni u pronalaženju političkog rešenja sukoba. NATO je sve ovo vreme podržavao traženje političkog rešenja“, rekao je Stoltenberg u intervjuu za Si-En-En.

On je, međutim, rekao da još ne može da proceni da li je Rusija zaista spremna za dijalog sa Ukrajinom na principima dobre volje i poštovanja teritorijalnog integriteta ove zemlje.
NATO u Rusiji ne vidi „neizbežnu“ pretnju

Stoltenberg je dodao da NATO Rusiju ne vidi kao „neizbežnu“ pretnju svojoj bezbednosti, ali da primećuje da su njene akcije postale primetno „agresivnije“.

„Ne vidimo neposrednu pretnju, ali vidimo mnogo agresivniju Rusiju koja osporava naše fundamentalne bezbednosne vrednosti upotrebom sile protiv Ukrajine i preteći saveznicima u NATO-u“, rekao je Stoltenberg.

Dotičući se teme mogućeg ulaska Ukrajine u alijansu, on je napomenuo da samo Kijev i zemlje NATO-a mogu da reše ovo pitanje, te da je za to potreban konsenzus svih 30 zemalja-članica saveza.

„Naša poruka Rusiji je da je Ukrajina ta koja odlučuje da li želi da uđe u NATO ili ne”, rekao je Stoltenberg i dodao da NATO smatra Ukrajinu vrednim partnerom i da će nastaviti da je podržava.
Stoltenberg je, takođe, rekao da NATO pojačava isporuke protivtenkovskih i protivvazdušnih sistema, kao i municije Ukrajini.

„Nastavljamo da povećavamo našu podršku snabdevajući Ukrajinu s više protivtenkovskih, protivvazdušnih sistema i municije kako bi zemlja mogla efikasno da se zaštiti“, rekao je Stoltenberg.

Rusija je u četvrtak ujutru pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine. Predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju Rusima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“ i da su se narodne republike Donbasa obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć.

Prema rečima ruskog lidera, sva odgovornost za krvoproliće biće na savesti vladajućeg režima u Ukrajini. On je pozvao ukrajinsku vojsku da ne poštuje zločinačka naređenja ukrajinskih vlasti, da položi oružje i ode kući.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here