EPA/Toms Kalnins

Čelnici NATO-a ocenili su da ruske agresivne akcije predstavljaju pretnju evroatlantskoj bezbednosti, kao što i sve veći uticaj Kine predstavlja izazov za savez.

U saopštenju izdatom nakon kratkog samita nedaleko od Londona, 29 lidera je ponovo potvrdilo trajnu transatlantsku vezu između Evrope i Severne Amerike i sporazum o uzajamnoj odbrani u kojem se napad na jednu članicu smatra napadom na sve, preneo je Rojters.

Oni su, takođe, pozvali generalnog sekretara NATO-a da započne proces razmišljanja o budućnosti saveza.

NATO lideri saopštili su da su se složili da ustanove Odbor eksperata koji bi analizirao donošenje odluka, a nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron izjavio da je NATO alijansa doživela “moždanu smrt”.

Nakon samita koji se održao nedaleko od Londona, Nemačka i Francuska su se složile da se reši to pitanje nakon što se Makron požalio na odluku predsednika Donalda Trampa da povuče trupe sa severa Sirije, što je Turska shvatila kao poziv na invaziju.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je Turska blokirala alijansin plan jačanja odbrane baltičkih država i Poljske protiv Rusije.

On je to rekao na konferenciji za novinare održanoj nakon samita koji se danas održava u Votfordu, nedaleko od Londona, i dodao da lideri zemalja članica NATO nisu razgovarali o vojsci sirijskih Kurda, koje Turska smatra terorističkom organizacijom.

Uoči samita u Londonu, zvanična Ankara je odbila da prihvati plan NATO za baltičke zemlje i Poljsku dok ne dobije veću podršku za svoju borbu protiv sirisjih Kurda.

Stoltenberg je dodao i da se NATO zalaže za dijalog i bolji odnos sa Rusijom, kao i da je ubeđen da bi Kina trebalo da bude deo budućih pregovora o ograničenju ili smanjenju naoružanja.

“Držimo se zajedno, jedan za sve i svi za jednog. Naša posvećenost članu 5. kolektivne odbrambene klauzule je čelična”, rekao je prvi čovek NATO.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da Evropska odbrana nije alternativa NATO alijansi, već stub u savezu.

On je to rekao nakon NATO samita koji je završen danas u Vatfordu nedaleko od Londona, prenosi Rojters.

Makron je dodao i da želi jasan odgovor od afričkih lidera o tome da li još žele prisustvo francuske vojske u Sahelu, oblasti između Sahare i Sudana.

3 COMMENTS

  1. Gomila bolesnih ljudi, ko vas napada??, samo vam vise ne dozvoljavaju da radite sta hocete i da komandujete svetom, sta u tome ima lose??.

  2. Ovde se radi o onoj staroj da ako stalno pricas ubedices narod. Nisu cak ni paranoicni vec traze razlog, a odlicno znaju da vise nisu dorasli.

  3. Budite sretni da se jos mozete kriti iza fantoma ugrozenosti. Kad nestane fantom, onda ste vi na redu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here