EPA-EFE
Američki vojnici

NATO, u svetlu predstojećih vojnih vežbi „Zapad 2021“, poziva Rusiju i Belorusiju da deluju predvidljivo, kako bi se smanjio rizik od incidenata na granicama Alijanse, rekla je Sputnjiku portparolka bloka Oana Lungesku.

– Sve zemlje imaju pravo da obučavaju svoje oružane snage, ali je takođe neophodno poštovati obaveze transparentnosti… Pozivamo Rusiju i Belorusiju da deluju predvidljivo i transparentno u skladu sa međunarodnim obavezama. To je posebno važno kako bi se smanjio rizik i kako bi se izbegli bilo kakvi incidenti i nesrećni slučajevi u situaciji kada se duž naših granica povećava vojna aktivnost – izjavila je Luganesku.

Takođe se požalila da NATO nije dobio poziv da pošalje posmatrače na vežbe „Zapad 2021“.
– Razmere prethodnih sličnih vojnih vežbi značajno su premašile najavljivane – konstatovala je Luganesku, podsetivši da je prema Bečkom dokumentu OEBS-a prisustvo posmatrača obavezno za manevre u kojima učestvuje preko 13.000 ljudi.

Velike strateške vojne vežbe „Zapad 2021“ održaće se od 10. do 16. septembra na devet poligona u Rusiji i pet u Belorusiji. U vežbama će učestvovati oko 200.000 ljudi, preko 80 aviona i helikoptera, do 760 jedinica vojne tehnike, kao i do 15 brodova.
Skoro 13.000 ljudi, preko 30 aviona i helikoptera, do 350 jedinica vojne tehnike biće uključeni u vežbe u Belorusiji. Kako je najavljivano, pored Rusa u vežbama će učestvovati snage iz devet zemalja – Jermenije, Belorusije, Indije, Kazahstana, Kirgizije, Mongolije, Srbije, Tadžikistana i Šri Lanke.

Posmatrači će biti predstavnici vojske Vijetnama, Kine, Mijanmara, Pakistana i Uzbekistana.
Podsetimo, poslednjih godina Moskva ukazuje na neviđenu aktivnost NATO-a kod svojih zapadnih granica i više puta je izražavanja zabrinutost zbog povećanja snaga Alijanse u Evropi. Zvanična Moskva je više puta saopštavala da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here