NATO vojnici u bazi na jugu Srbije?

0

Foto: Ilustracija
 

U skladu sa strateškom namenom da Baza “Jug“ Vojske Srbije (VS) postane međunarodni centar za obuku vojnika zemalja iz regiona za mirovne misije pod pokroviteljstvom UN u junu će biti održana zajednička vežba u kojoj će pored pripadnika VS učestvovati i predstavnici armija SAD, Albanije, Azerbejdžana, Makedonije, Rumunije, Slovenije i Hrvatske.

 

Tim povodom razgovore sa predsednikom Opštine Bujanovac Nagipom Arifijem, na čijoj se teritoriji nalazi ovaj moderni vojni trening centar, imao je vojni ataše Ambasade SAD u Srbiji Pol Brocen zajedno sa predstavnicima Nacionalne garde Ohaja.

 

“U okviru priprema za ovu vojnu vežbu dobio sam informacije o planovima, kako bi se na vreme obavestili svi građani naše opštine i kako bi izbegli bilo kakve nesuglasice“, pojašnjava za “Danas“ predsednik bujanovačke opštine Arifi.

 

Prema najavi, pored pripadnika vojski iz regiona, učestvovaće i 75 marinaca i pet oficira iz Nacionalne garde Ohaja, sa ciljem da provere spremnost vojnika za operacije u mirovnim misijama u koje su uključeni već dve godine i pripadnici VS.

 

Vojna baza “Jug“ čija je gradnja počela neposredno posle međunacionalnih sukoba pripadnika Oslobodilačke vojske za Bujanovac, Preševo i Medveđu (OVPMB) sa državnim snagama bezbednosti 2001. godine sada predstavlja moderni trening centar, u kome su se do sada obučavali pripadnici VS, koji u posedu imaju i više mini baza uz administrativnu liniju sa Kim u Kopnenoj zoni bezbednosti na području opština Bujanovac i Preševo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here