pixabay.com

Puštanje vašeg psa da “trči sa čoporom” moglo bi biti ključno za održavanje dobrog zdravlja tokom njihovog životnog veka – otkriva nova, velika studija – s dobrobitima pet puta vidljivijim od onih iz drugih ispitanih aspekata života pasa.

Studija je najveća te vrste do sada, tim iz više američkih institucija upotrebio je podatke o 21.410 pasa različitih rasa i mešanaca kako bi napravio sliku o tome šta je dobro, a šta nije za pse.

Nakon kontrole faktora kao što su uzrast i težina, istraživači su otkrili da je društveno druženje sa psima, kao i ljudima, povezano sa najvećim poboljšanjem zdravlja životinja.

– Ovo zaista pokazuje da, poput mnogih društvenih životinja – uključujući ljude – imati više društvenih saputnika može biti jako važno za zdravlje psa – kaže biološkinja Bri Mekoj sa Univerziteta Arizona.

Poređenja radi, ono što istraživači opisuju kao “finansijske nevolje i nevolje u domaćinstvu” (uključujući nivo prihoda) bilo je povezano s lošijim zdravljem i lošijom pokretljivošću pasa, iako značaj nije bio ni blizu toliko velik kao što je bio sa druženjem, prenosi Science Alert.

Tim je takođe otkrio da je veći broj dece u domu povezan sa negativnim uticajem na zdravlje pasa kućnih ljubimaca, možda zato što više vremena provedenog u brizi za decu znači manje vremena sa životinjskim društvom.

Osim toga, psima u domaćinstvima sa višim prihodima verovatnije je da će im se dijagnostikovati veći broj bolesti. Ovo bi moglo da se čini iznenađujućim, ali istraživači kažu da je to verovatno iz razloga što je više novca u blizini, to je bolji pristup medicinskoj brizi, što omogućuje dijagnostikovanje stanja.

Vredno je imati na umu da se ova analiza oslanjala na izveštaje vlasnika pasa, pa su neke netačnosti i pristrasnosti očekivane. Podaci su dovoljno rigorozni da pokažu odnos između dva činioca – a ne da jedan (poput društvenog druženja) direktno utiče na drugi (poput zdravlja).

Međutim, ovde ima dovoljno podataka koji ukazuju na važnost stabilnog doma i društvenog načina života za dobrobit pasa kućnih ljubimaca.

Količina brige i pažnje koju poklanjamo našim ljubimcima, plus njihov relativno kratak životni vek, čini ih posebno zanimljivim za istraživače koji proučavaju kako društvo i okolina utiču na zdravlje i preživljavanje životinja kako one stare.

Anketa na kojoj se istraživanje zasnivalo, obuhvatila je sve vrste činilaca, uključujući ishranu i aktivnost, ali druženje je bilo očiti “pobednik” za jačanje zdravlja.

– U budućim istraživanjima razmotrićemo veterinarsku medicinsku evidenciju, molekularne i imunološke mere, kao i fizičke testove kod kuće kako bismo dobili preciznije mere zdravlja i slabosti psa za pratnju – kaže psiholog Noa Snajder-Makler sa Univerziteta Arizona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here