pixabay.com

Austrijski naučnici su u novoj i jedinstvenoj studiji napokon dokučili mehanizam predenja kod mačaka.

U potrazi za razotkrivanjem šta stoji iza zagonetnog predenja mačke, naučnici su se upustili u revolucionarnu studiju koja nudi nove uvide u taj mačji fenomen.

Tradicionalno, vokalizacija životinja diktira se dimenzijama njenih glasnih žica, ističe Kristijan Herbst sa Univerziteta u Beču, u Austriji.

Glasne žice su dve trake glatkog mišićnog tkiva koje se nalaze u grkljanu, vitkoj cevi smeštenoj unutar vrata, odgovornoj za oblikovanje zvukova koje čujemo.

Uopšteno, što je stvorenje veće, to su glasne žice duže, što dovodi do dublje, rezonantnije vokalizacije, pojašnjava Herbst.

Domaće mačke imaju relativno kratke glasne žice, što je dizajn pogodan za proizvodnju visokih tonova. Ipak, zagonetka mačjeg predenja je ostala, posebno kada se uzme u obzir da divlje mačke, poput geparda i risova, dele takvo ponašanje.

Postoji i ideja da predenje može da uključi kontrakcije mišića unutar grkljana, no tu teoriju osporavaju Herbst i drugi naučnici.

Jedinstvena studija – zapanjujući rezultati

Herbst i njegovi kolege koristili su jedinstven metod istraživanja – ispitivanje grkljana osam domaćih mačaka koje su eutanazirane zbog bolesti. Rezultat je bio zapanjujući.

Izolovani grkljan proizvodio je umirujući zvuk predenja bez ikakve pomoći mišićnih kontrakcija. Umesto toga, magija je ležala u vezivnom tkivu smeštenom unutar glasnih žica, menjajući frekvenciju proizvedenih zvukova.

Herbst je naglasio da, iako je ovo vezivno tkivo već ranije uočeno kod mačaka, niko ga pre nije povezivao s činom predenja.

Međutim, bitno je napomenuti da rezultati navedenog istraživanja ne odbacuju u potpunosti ulogu mišićnih kontrakcija u pojačavanju zvukova predenja kod mačaka. Studija vezana za ta otkrića objavljena je u časopisu “Current Biology”.

Misterija koja ostaje

Ipak, pitanje zašto mačke predu još uvek ostaje. Neke teorije sugerišu da predenje označava zadovoljstvo i podstiče interakciju. Osim toga, predloženo je da predenje može poslužiti kao umirujući mehanizam i podržati proces zaceljivanja nakon povrede.

Misterija naših mačjih ljubimaca nastavlja da intrigira, a studija nas dovodi korak bliže razumevanju njihovog melodičnog predenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here