Ako mislite da nije moguće, prevarili ste se. Sve možemo dobiti iz prirode. Nije prodaja magle. Pročitajte kako su naučnici iz Finske došli do ovog saznanja i proizvoda.

Dokaz je ovo da ipak može da se “živi od vazduha”. Naime, finska kompanija Solar Foods  planira da na tržište plasira novu vrstu proteinskog brašna, Solein, koje je napravljeno od vode i solarne energije – CO2.

U pitanju je visoko proteinski sastav, nalik brašnu, koji sadrži 50% belančevina, 5-10% masti, i 20-25% ugljenih hidrata.

Navodno ima ukus i izgled pšeničngo brašna, a mogao bi, posle predstavljanja 2021. godine, da bude jedan od glavnih sastojaka prehrambenih proizvoda.

Postupak proizvodnje Soleina ne ispušta suvišan ugljenik, nego koristi stakleničke plinove kako bi se proizvela hrana. Uzima CO2 iz vazduha, kombinuje ga s vodom, manjom dozom hranjivih materijala i vitaminima.

Pomoću 100% obnovljive solarne energije, koju koristi od partnerske kompanije, pokreće prirodni proces fermentacije sličan onom pomoću kojeg se proizvodi kvasac.

Solar Foods tvrdi kako je ovakva proizvodnja proteina “oslobođena poljoprivrednih ograničenja” jer finalni proizvod ne zavisi o obradivoj zemlji, količini padavina ili vremenskim prilikama.

Ne radi se ni o kakvoj prodaji magle ili o promociji neozbiljne kompanije, jer već sarađuju s Europskom svemirskom agencijom  na razvoju hrane za proizvodnju i potrošnju izvan naše planeta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here