Gilbert Levin, glavni istraživač u NASA eksperimentu u okviru kojeg su na Mars poslate sonde „Viking“ 1976. godine, objavio je članak u jednom naučnom časopisu gde tvrdi da su pozitivni rezultati eksperimenta dokaz života na Marsu.

Eksperiment je osmišljen da testira zemljište na Marsu za organsku materiju.

– Čini se da smo odgovorili na to pitanje – navodi Levin u članku.

U okviru eksperimenta, „Viking“ je postavio hranjive sastojke u uzorke zemlje sa Marsa. Da je postojao neki oblik života, potrošio bi hranu i ostavio iza sebe gasne tragove svog metabolizma, koje bi senzori otkrili.

Da bi potvrdili da se radi o biološkoj reakciji, test je ponovljen nakon iskuvavanja uzorka – što bi sasvim sigurno bilo smrtonosno. Ukoliko bi reakcija bila izmerena u prvom uzorku, a ne u drugom, to bi značilo da su se u prvom odigrale određene biološke reakcije.

Baš to se i desilo, tvrdi Levin. Međutim, drugi eksperimenti nisu uspeli da otkriju organski materijal, a Nasa nije uspela da ponovi rezultateu laboratoriji, pa su zbog toga odbačeni prvobitni pozitivni rezultati, kao lažno pozitivni, odnosno podvedeni su kao rezultat neke nepoznate hemijske reakcije umesto kao prisustvo vanzemaljskog života.

– Nasa je odlučila da je pronađena supstanca koja imitira život, a ne život. Neobjašnjivo, 43 godine nakon lansiranja Vikinga, nijedna naredna Nasina sonda poslata na Mars nije nosila instrumente za otkrivanje života – ističe Levin

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime