Navaho pobedili SAD na sudu, odšteta 554 miliona $

0

Naplatili istorijsku nepravdu belog čoveka
 

Parnica je uključivala potraživanja stara više od 50 godina, a Indijanci su vladu SAD optužili za loše upravljanje resursima na teritoriji plemena. SAD su ranije postigle sličan sporazum sa drugim plemenima u vezi sa korišćenjem njihove zemlje i dobara.

 

Pleme Navaho je najbrojnije u SAD sa više od 300.000 pripadnika. Oko 5,7 miliona hektara zemlje ovog plemena je pod zakupom u različite svrhe, uključujući poljoprivredu, proizvodnju nafte i gasa i rudarstvo.

 

Predsednik Navahosa Ben Šeli rekao je da ova odluka američke vlade predstavlja "pobedu za suverenitet plemena". On kaže da je ova fer i pravedna kompenzacija za pleme Navaho usledila posle dugogodišnjeg i teško dobijenog procesa.

 

Navaho Indijanci navode da ova odluka suda ne sprečava pleme da podnese tužbe u vezi sa budućim aktivnostima vlade ili odvojene zahteve u vezi sa vodenim resursima i zagađenjem uranijumom.

 

Američki državni tužilac Erik Holder rekao je da je ovo istorijski sporazum koji rešava dugogodišnji spor između SAD i Navahosa, i da to pokazuje spremnost države da jača partnerske odnose sa plemenskim narodima.

 

SAD su sličan sporazum postigle 2012. godine sa 41 plemenom kada su ukupno platile oko jedne milijarde dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here