Navodna izjava Erdogana je laž

0

Njegova navodna izjava uskomešala duhove u BIH: Redžep Tajip Erdogan
 

Pozivajući se na zvaničnu tursku Novinsku agenciju Anadolija, sarajevski mediji su objavili da je ambasador Turske u BiH rekao da je ta vest "proteklih dana bez pouzdanog izvora objavljena u medijima u regionu" i demantovao postojanje takve Erdoganove izjave.

 

"Turska je prijatelj BiH, i podržava je na svakom planu. Tako će i ostati. Mi želimo da BiH vidimo mirnu, stabilnu i u blagostanju. Sve naše aktivnosti su u tom pravcu", kazao je Erginaj.

 

Naglasivši da je Turska protiv bilo kakvih separatističkih retorika i retorike podele, ambašador je pozvao krugove i medije, koji su objavili tu, kako je neveo, nepostojeću izjavu, da budu ozbiljni i odgovorni.

 

"Turska ohrabruje Bošnjake na agresivnost"

 

Istakavši da "obavljivanje sličnih lažnih tvrdnji ne donosi ništa dobro BiH", ambasador Erginaj je kazao da Turska podržava BiH u celini i da je to potvrđeno i tokom majskih poplava, kada je pomoć Turske dopremana u sve ugrožene regije.

 

Ukazujući na izvanredne bilateralne odnose Turske i BiH, on je kazao da uvek ima prostora za njihovo dodatno unapređivanje, i dodao da će to i biti zadatak na kojem će i dalje raditi.

 

Vest o tome da je premijer Erdogan zapretio da će svako ko "dirne" Bošnjake protiv sebe imati 100 miliona Turaka, te da će uplovljavanje turskih brodova u Neum značiti podršku suverenitetu BiH, objavio je "Večernji list" u izdanju za BiH, a ubrzo su je preneli i drugi mediji.

 

Ta vest je izazvala niz reakcija srpskih političara u BiH, a predsednik RS Milorad Dodik je zatržio hitne konsultacije s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je već za ponedeljak zakazao sastanak s Dodikom u Beogradu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here