NBS: Devizne rezerve 13,5 milijardi evra na kraju jula

0
commons.wikimedia/Lumen roma
Narodna banka Srbije

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju jula 13,5 milijardi evra i niže su za 435,3 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca, saopšteno je iz NBS.

U odnosu na isti mesec prošle godine, bruto devizne rezerve su povećane za 0,8 milijardi evra, čime je dodatno pojačana stabilnosti domaćeg finansijskog sistema.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 144 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju jula iznosile su 11,4 milijardi evra.

U poslednjih osam godina, od avgusta 2012. godine, neto devizne rezerve su više nego udvostručene, odnosno uvećane su za 5,9 milijardi evra.

Niži nivo bruto deviznih rezervi na kraju jula je rezultat izmirenja deviznih obaveza države u neto iznosu od 126,3 miliona evra, kao i potrebe da NBS aktivnostima na domaćem deviznom tržištu ublaži efekte korona-krize na domaću ekonomiju.

Ukupan efekat po osnovu neto prodaje deviza i svop aukcija je 240 miliona evra.

Pored toga, na smanjenje bruto deviznih rezervi u julu efekat su imali su i tržišni faktori u neto iznosu od 109,9 miliona evra.

Neto prilivi u devizne rezerve tokom jula ostvareni su po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, i drugim osnovima, u ukupnom iznosu od 40,9 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu iznosio je 516,6 miliona evra i bio je za 66,2 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U periodu januar-jul ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3,95 milijardi evra.

U julu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara gotovo je nepromenjena u odnosu na evro. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u julu neto prodala 325 miliona evra.

Posmatrano od početka godine NBS je sa ciljem održanja stabilnosti na deviznom tržištu neto prodala 1,35 milijardi evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here