Ne branim sebe, nego srpski narod!

0

 

 

Rat nam je nametnut: Radovan Karadžić
 

 

Nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić izjavio je u završnoj reči u Hagu da Tužilaštvo Haškog tribunala duboko vređa Srbe izmišljanjem optužbe o udruženom zločinačkom poduhvatu.
"Srbi su najteži narod za lidera, jer ne slušaju i nisu ovce da im se može nešto nametnuti", rekao je Karadžić i dodao da Tužilaštvo svojim "slabašnim aluzijama bez pravog dokaza pokušava uvesti Sudsko veće u zabludu da iz neobaveznih rečenica izvlači zaključke".
On je naveo da je namera Srba bila da ono što imaju u BiH – zaštite, te da se od austrougarskih procesa nije dogodilo ništa pogrešnije od rata koji je nametnut, kao i suđenja nakon njega. Karadžić je ocenio da je mnogo pristojnih ljudi, uglavnom Srba, osuđeno na velike kazne, a, istovremeno, oslobođeni su neposredni zločinci nad Srbima.
"Cenio sam upozorenja Sudskog veća da ne branim srpski narod, nego da se branim sam, jer srpski narod nije optužen. Ali, srpski narod jeste optužen. Nisam imao ličnih razloga da se bavim politikom, imao sam lepu karijeru i dobro razvijenu socijalnu mrežu, uključujući i veliki broj muslimana i Hrvata koji su mi bili i ostali prijatelji. S mojim obrazovanjem mogao sam raditi bilo gde na svetu, nisam se kandidovao ni za jednu funkciju. Ako sam ja lud, je li ludo milion i po Srba koji su davali sinove u rovove da brane domove", upitao je Karadžić.
Bivši predsednik Srpske taksativno je naveo originalne citate iz svojih predratnih i ratnih nastupa i time demantovao tvrdnje tužilaštva o navodnim ratnohuškačkim naredbama.
Kao klasičan primer manipulacije i falsifikovanja njegovih nastupa, Karadžić je naveo da je pred poslanicima branio Oven-Stoltenbergov plan i da je na primedbu da su neka srpska mesta bila predviđena za Federaciju BiH – odgovorio da su i neka mesta u kojima Srbi nisu većina predviđena da budu u Republici Srpskoj.
Ipak, tužilac je taj stav predstavio kao Karadžićevo navodno likovanje što su Srbi dobili teritorije u kojima nisu većina…
Radovan Karadžić je rekao da ne bi trebalo da bude optužen od strane UN tribunala za ratne zločine, ali je priznao da kao ratni lider "snosi moralnu odgovornost za zločine počinjene od strane građana i snaga RS". On je naveo da se njegova optužnica zasniva na tvrdnji da je bio ključni član kriminalne zavere da "očisti" područja Bosne pod srpskom dominacijom od Muslimana i Hrvata. Bez te teorije, kako kaže, "jedina stvar koja će ostati su njegova dobra dela prema njegovom narodu i druga dva naroda".

 

Masakr u Srebrenici je mit

Karadžić je tokom suđenja izjavio da je masakr u Srebrenici "mit", da su muslimani inscenirali zločine kako bi bacili krivicu na bosanske Srbe i da bi on trebalo da dobije nagradu zbog toga što je činio sve što je u njegovoj moći kako bi izbegao krvavi građanski rat u Bosni.

 

Popović: Političko suđenje!

Dekan banjalučkog Pravnog fakulteta Vitomir Popović rekao je da ne vidi nijedan argument na osnovu kojeg bi bivši predsednik RS Radovan Karadžić bio osuđen pred sudom u Hagu, a kamoli da to bude doživotna robija. On je siguran da je Karadžić, ako bi se sudilo po zakonu, međunarodnim konvencijama i standardima, jedan od ljudi koji je poštovao Ženevsku konvenciju i njene protokole iz tog perioda i da nije počinio ništa što bi mu se na taj način moglo staviti na teret. Ovo suđenje Popović smatra političkim.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here