Ne dajte zemlju Arapima!

0

Branislav Bugarski

Vršilac funkcije pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Branislav Bugarski izjavio je da pokrajinska vlada podržava zahteve poljoprivrednika iz opština Kula i Bačka Palanka da se državno zemljište ne izda u zakup investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).
Bugarski je nakon sastanka sa poljoprivrednicima u pokrajinskoj vladi u Novom Sadu rekao da je za Vojvodinu potpuno neprihvatljivo da se zemljište prve klase, odnosno najskuplje i najvrednije, koje ni u jednoj opštini nije licitirano ispod 450 ili 500 evra po hektaru, sada investitorima iz UAE daje po ceni od 250 evra po hektaru na 60 godina.
– Takvim ugovorom stavlja se van snage ustavno-pravni poredak Srbije. Ako će ovo biti način, pitamo se da li je ovo samo prvi korak i da li će tako biti prodato ne samo 5.000 ili 10.000, nego i 100.000 hektara, što će dramatično ugroziti interese građana Vojvodine, odnosno poljoprivrednika koji od te zemlje žive – naveo je Bugarski.
Predstavnici zemljoradnika iz opštine Kula optužili su u više navrata Vladu Srbije da ugovorima o prodaji zemljišta s firmom iz UAE krši Zakon o poljoprivrednom zemljištu, na štetu poljoprivrednika iz te opštine.

 

Tužiće državu Srbiju
Predstavnici Udruženja malih akcionara AD Bačka iz mesta Sivac kod Kule, kao i članovi Udruženja zemljoradnika iz opštine Kula, najavili su da neće odustati od zaštite svojih prava i dodali da će "ako treba" tužiti Srbiju i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Oni su upozorili kupce da treba da znaju da je to zadružna zemlja.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here