EPA-EFE/DAVE MUSTAINE

Vrhovni komandant oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak izjavio je, da Kijev razmatra sve opcije na istoku zemlje, uključujući i ofanzivu.

– Da li ćemo krenuti u ofanzivu? Naravno da postoji mogućnost. Ukrajinska vojska mora biti spremna, njen glavni zadatak je odbrana teritorijalnog integriteta i nezavisnosti naše države. Da bismo ispunili ovaj zadatak, moramo biti spremni za napad, odbranu i manevarske akcije. Danju i noću, zimi i leti – pod bilo kojim uslovima. Naravno, pripremamo se za ofanzivu. Imamo iskustva u ratovanju na istoku Ukrajine – rekao je Homčak u intervjuu listu „Gordon”.

On je naveo da ukrajinska vojska uzima u obzir različite opcije. Govoreći o mogućnosti ofanzive, Homčak je rekao da su danas njegovi potčinjeni „spremni, pre svega, psihološki“. Dodao je da će u tom slučaju „mnogo civila umreti u Donjecku i okolini“.

Podsetimo, Krim je postao deo Rusije posle referenduma koji je održan u martu 2014. godine nakon državnog udara u Ukrajini.

Ukrajina smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statutom UN izjasnili za prisajedinjenje Rusiji. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je to pitanje zatvoreno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here