EPA/Đorđe Savić

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić rekao je da će video sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Parizu 10. jula biti manje više protokolaran, dok će dva dana kasnije u Briselu, sa predstavnicima EU, uslediti oprerativniji samit o metodologiji daljih pregovora.

– Ne očekujem mnogo od sastanka u Parizu. Ideja tog sastanka je da se potvrdi da su obe strane ispunile preduslove koje su tražile EU i SAD za obnovu dijaloga, da su spremne da razgovaraju i da su takse povučene. Pretpostavljam da će Vučić osporavati da su takse samo suspendovane pod reciprocitetom. Takođe, očekujem i da će Srbija da da izjavu da prestaje kampanja delegitimizacije Kosova – rekao je Janjić.

On podseća da je predviđeno da se na sastanku u Parizu govori o zapadnom Balkanu i EU, a posebna tema je Kosovo.

Očekuje se, kako je naveo, razgovor predsednika Francuske Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Avdulahom Hotijem.

– To je priprema dijaloga, ali i prilika da se oficijelno Hoti predstavi kao novi pregovarač. Posle toga glavni razgovor o obnovi dijaloga je onaj koji će se dogoditi u Briselu. To je početak formalnijeg dijaloga koga nije bilo više od 20 meseci i jako je dobro da je to krenulo. Konačno će se upoznati sve strane sa definitivnim predlogom metodologije Miroslava Lajčaka. To je prilika u kojoj se mora metodologija saopštiti, oko nje usaglasiti, a ima i prostora da se napravi pretres stvari koje nisu završene – rekao je Janjić.

Ukazuje, da je primetno da je u poslednje vreme počelo da se najavljuje i da se ispunajvaju neke obaveze iz Briselskog sporazuma, ali i onoga što je dogovoreno sa američkim izaslanikom Ričardom Grenelom.

– Mislim na ekonomske mere. Evo konačno će se i Elektro sever kandidovati za licencu za snabdevanje severa strujom. Sve više ima tih najava da se strane spremaju da ipak izvrše ono što su potpisale. Pretpostavljam da će to ostaviti za nastavak, jer to traži ozbiljniju pripremu pregovarača i njihovih platformi. Očekujem da će se u nekom drugom krugu kod Lajčaka razgovarati o temma budućih rasprava mimo metodologije – rekao je Janjić.

Kada su u pitanju rokovi za postizanje konačnog sporazuma, Janjić smatra da sa tim treba biti vrlo oprezan.

– Iskustvo uči da ne treba biti toliko naivan i poleteti za rokovima. Evropska birokratija tako razmišlja, i u redu je postavljati neke okvire. Što se tiče same situacije na Kosovu nema uslova da održanje političke stabilnosti. Nije isključeno da se dogode i novi izbori. Tu ima prostora koji političari mogu da iskoriste za odlaganje. Na strani Srbije su stvari izvesnije, bar što se tiče političke scene – kaže Janjić.

Međutim, kako navodi, u ovom procesu postoje i drugi strani igrači, kao što su zemlje Kvinte, Rusija, Kina, pa su stoga moguće i komplikacije.

– Trebalo bi biti dobro pripremljen i ne dozvoliti da se dijalog prekida taksama ili na neki sličan način, da prekid traje tako dugo kao što je sada, jer kad imate dijalog sigurno je da nećete imati sukobe. Očekujem da će Lajčak imati najmanje jedan mandat, a možda i drugi i treći, dok se ovo pitanje reši. Na ovom pitanju trebalo bi raditi do kraja 2022. godine da bi se došlo do kvalitetnog rešenja – rekao je Janjić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here