B. Đorđević
Projekcija filma: Okupljeni u crkvenoj sali

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe je povodom obeležavanja 20 godina od početka zločinačke agresije NATO-a, organizovala projekciju filma “Ti idi ja neću”. 

U punoj sali doma Crkve Svetog Save na Vedingu, reakcije na film koji govori o kosovskoj tragediji i upornosti Srba da ostanu da žive u krajnje nehumanim uslovima, bile su više nego emotivne. Prikupljena je i novčana pomoć koja će dobro doći porodicama na Kosovu i Metohiji.

Filip Mijatović iz ove, u Berlinu, veoma aktivne organizacije, napominje da su oni jedini ogranak u Nemačkoj, koji je obeležio ovaj dan i posvetio ga humanitarnom angažovanju. Srbi za Srbe istu akciju pod nazivom “Bioskop iz bloka” organizuju u Srbiji i pet drugih zemalja. Filip, Ceno Milojev i Vesna Sarić Papić koji vode ovu organizaciju u Berlinu, u razgovoru sa protojerejem-stavroforom Veljkom Gačićem dobili su mogućnost da manifestaciju organizuju pri Crkvi Svetog Save.

Filip Mijatović naglašava da je u vreme bombardovanja imao nepune dve godine tako da nema u sećanju ovaj tragični događaj, ali smatra da je neophodno da se obeležava i pominje, sve dok se ne istera pravda za srpski narod i za sve što je propatio. Ceno Milojev je u vreme bombardovanja išao u četvrti razred osnovne škole u Bačkoj Topoli i dobro se seća da su nebrojeno puta učionicu morali da zamene skloništem da bi se spasli od NATO bombi.

– Nismo zaboravili ni ljude na Kosovu koji su mnogo propatili, a ujedno želimo da obeležimo dvadesetogodišnjicu NATO bombardovanja, petnaestogodišnjicu martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji i 24 godine od bombardovanja Republike Srpske. Ovo je deo vaskršnje akcije tokom koje prikupljamo sredstva za pomoć porodicama na Kosovu i Metohiji – kaže Filip Mijatović.

Svetozar Cvišić 45 godina živi u Berlinu. Ponosan je na dva sina, devetoro unučadi i navodi:
– Oni su nas napali bez odobrenja Ujedinjenih nacija i pobili nedužan narod. To je bila čista demonstracija sile i oni još svuda po svetu demonstriraju silu pod diktaturom Amerike. Mi smo mali i častan narod, ali smo u našoj regiji najbrojniji i ne dozvoljavaju nam da u okruženju zauzmemo poziciju koja nam pripada. U oba svetska rata, uključujući i balkanske ratove izgubili smo po trećinu stanovništva. Englezi su navodno bili naši saveznici, ali su ipak iskoristili priliku da nas bombarduju i pri tome nisu štedeli živote naših civila. Englezima je uvek smetala jaka Srbija.

Stradala je i istina

Na pitanje da li dijaspora može nešto da doprinese da se promeni nepravedna negativna slika o Srbiji promeni, Svetozar Cvišić kaže:
– Ne može, eto tokom bombardovanja mi smo svakodnevno protestovali, ali nismo uspeli da drugima skrenemo pažnju. Jednom prilikom tokom protesta kod memorijalne crkve u centru zapadnog Berlina, novinarka uglednog nemačkog lista pitala me u vezi sa Kumanovskim sporazumom. Rekao sam joj da za to treba da pita Genšera i Kola, jer je to u njihovo vreme započeto, a ne Šredera i Fišera. Ona to nije nigde smela da objavi, jer bi ostala bez posla. Nemci su u oba svetska rata poraženi od Srba i to je duboko usađeno u njihovim genima.

Zagadili nam zemlju

Ovu manifestaciju nije hteo da propusti ni Ilija Malinić, predsednik Srpskog društva Berlin.
– Žalosno je što se podsećamo na ove godišnjice, a ne možemo ništa da učinimo. Čitav svet se okrenuo protiv nas, a za to su odgovorni i naši političari. U Srbiji se populacija smanjuje, za 50 godina nas neće ostati ni pola, jer omladina odlazi u inostranstvo misleći da tamo teku med i mleko, a u stvari se zavaravaju. Najbolje je na svom ognjištu, tamo mogu uvek da počnu, gde su naši preci živeli samo od zemlje i imali po desetoro dece. Ali danas srpski građani nemaju šanse da žive od zemlje jer su je drugi zagadili, a vlast im je uzela sva prava. Uvozi se bolesno meso, zagađena hrana, samo da se smanji domaća proizvodnja. I sve se to radi da bi do novca došli pojedinci, koji su već puni para. Što se Kosova tiče ono je na celoj Srbiji – naglasio je Malinić.

Izvor:
B. Đorđević

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here