Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jol sopštio je danas da Seul ne planira sopstveno nuklearno odvraćanje, suočen sa rastućim nuklearnim pretnjama Severne Koreje, i pozvao je Pjongjang da se vrati dijalogu i denuklearizaciji koju bi pratile ekonomske koristi, prenosi AP.

Jun je na konferenciji za novinare rekao da Južna Koreja ne želi političke promene u Severnoj Koreji koje bi bile nametnute silom i pozvao je na diplomatiju u cilju izgradnje održivog mira između dve države, u trenutku kada postoje tenzije oko ubrzanog programa naoružavanja Pjongjanga.

Njegova izjava usledila je nekoliko dana nakon što je predložio “hrabri” paket ekonomske pomoći Severnoj Koreji ako odustane od svog programa nuklearnog oružja, i izbegao da pritom oštro kritikuje Pjongjang koji je zapretio “smrtonosnom” odmazdom zbog izbijanja kovida-19, za koju je okrivio Seul.

Tenzije bi mogle dodatno da porastu sledeće nedelje pošto SAD i Južna Koreja započinju svoju najveću združenu vojnu vežbu poslednjih godina sa ciljem suprotstavljanja pretnji Severne Koreje, koja takve manevre naziva probom invazije i često na njih odgovara raketnim testovima ili drugim provokacijama, navodi AP.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here