Ne pravite od Srba naciste!

0

NE ODUSTAJE OD ISTINE: Stefan Karganović

 

"Nemojte se kockati sa budućnošću svoje zemlje! ‘Ne’ rezoluciji o Srebrenici", naslov je apela upućenog predsedniku Borisu Tadiću i Skupštini Republike Srbije, a čije se potpisivanje putem Interneta privodi kraju i do kraja ove sedmice trebalo bi da bude predat.

Potpisnici

Apel su između ostalih potpisali: prof. Edvard Herman sa Univerziteta u Pensilvaniji (SAD), Jirgen Elzeser iz Nemačke, Ekart Spo, publicista (Nemačka), dr Dajana Džonston, politički analitičar i pisac iz SAD, Klaus fon Rausendorf, bivši diplomata iz Nemačke, Klaus Hartman, predsednik Društva slobodnih mislilaca Nemačke, Katrin Šuc, novinar i politički naučnik (Nemačka), Nikola Živković, politički analitičar (Nemačka), dr Patrik Bario, lekar (Francuska), Mikele Altamura, politički komentator (Italija), Kristofer Blek, advokat (Kanada), Džonatan Ruper, bivši politički analitičar za BBC (Velika Britanija), Ina Frajks, arhitekta iz Nemačke, Zajdel Klaus, Volfgang Rihter, Evropski savet za mir, Nemačka, i mnogi drugi.

Organizator je međunarodna nevladina organizacija "Istorijski projekat Srebrenica", sa sedištem u Hagu, čiji je osnivač i predsednik advokat Stefan Karganović, Amerikanac srpskog porekla.

Dosadašnji potpisnici apela, njih osamdeset četvoro, strani su državljani iz više zapadnoevropskih zemalja, a najviše iz Nemačke, zatim iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Rusije, Izraela…

 

Među potpisnicima su profesori univerziteta, advokati, naučnici, pisci i drugi uglednici.
– Poenta je da državnom vrhu Srbije pokažemo da se u inostranstvu menja odnos prema Srebrenici.

 

Zato ih i pozivamo da preispitaju svoju nameru o donošenju rezolucije u Skupštini Srbije, kojom bi se srebrenički masakr iz jula 1995. mogao protumačiti kao da Srbija prihvata odgovornost za "genocid".

 

Ukoliko bi takva rezolucija bila doneta Srbija bi samu sebe svrstala u red sa nacističkom Nemačkom.

 

Takođe, čeka je zatim multimilionska tužba Federacije BiH koja deklaracijom ono što nije mogla da ostvari pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu – rekao je za "Vesti" Karganović.

U pomenutom apelu, koji je na uvid dostavljen "Vestima", navodi se da je "obaveštenoj javnosti u zapadnim zemljama jasno da su snage, za koje se smatra da su pripadale Republici Srpskoj, tada za tri dana pogubile približno onoliko muslimana koliko su muslimanske snage, vršeći napade na obližnja srpska naselja, ubile Srba tokom prethodne tri godine". I da "tu nema ničega što bi jedan zločin izdvojilo od drugog".

 

Edvard Herman, SAD:

 

"Kada će Evropska unija insistirati da se Hrvatska, Sjedinjene Države i Ujedinjene nacije izvinu Srbima Hrvatske za operacije ‘Bljesak’ i ‘Oluja’, koje predstavljaju najmasovnije operacije etničkog čišćenja u ratovima na Balkanu, s tim što – za razliku od drugih – žrtvama nikada nije bilo dozvoljeno da se vrate svojim kućama?

– Kada će EU i NATO da se izvine kosovskim Srbima za najveće ‘srazmerno’ etničko čišćenje tokom jugoslovenskih ratova, koje je bilo izvedeno pod pokroviteljstvom NATO-a posle 10. juna, 1999. godine (i Romima za etnički progon u istom periodu)?

– Kada će se EU i SAD izviniti za dovođenje Al Kaide u Bosnu i Evropu da se bore protiv Srba (i da im seku glave), kao što to do detalja opisuje Džon Šindler, bivši specijalista za Bosnu u Savetu za nacionalnu bezbednost, u svojoj knjizi ‘Nesveti teror: Al Kaida i uspon globalnog džihada?’"

Potpisnici apela su "takođe uznemireni mogućnošću da bi Srbija i njena Skupština mogli prihvatiti tezu da je masakr u Srebrenici, ma koliko on bio za žaljenje, nešto što bi se moglo nazvati ‘genocidom’, što bi "neopravdano obezvredilo pravi genocid kao pojavu dvadesetog veka, gde holokaust jevrejskog naroda i masovno istrebljenje Jermena, Kurda, Grka u Turskoj, Asiraca i Roma predstavljaju najupečatljivije primere".

 

Advokat Kristofer Blek, Kanada:

"Neophodno bi bilo dodati i zahtev za priznanje od strane svih zemalja-članica NATO-a da su oni počinili ratne zločine protiv naroda Srbije tokom masivnih vazdušnih napada u proleće 1999. godine, kada su sva  pravila rata bila prekršena. Srebrenica bledi u poređenju sa tom vrstom terora."

"Pod pretpostavkom da takva rezolucija bude usvojena, Srbija bi, iskazom sopstvene Skupštine, sebe stavila u isti red sa nacističkom Nemačkom. Ali ne samo to. To bi implicitno dalo podršku stavu da je Republika Srpska izgrađena na genocidu, te bi na taj način ugrozilo njeno dalje postojanje i poslužilo bi kao adut onima koji se zalažu za centralizaciju Bosne", ukazuju potpisnici.

– Ako državni vrh Srbije smatra da im je dužnost da javno manifestuju solidarnost sa žrtvama rata u BiH, potpisnici apela im preporučuju da usvoje jedinstvenu rezoluciju, napisanu etnički neutralnim jezikom, kojom će sve žrtve rata biti ravnopravno obuhvaćene i komemorisane – zaključuje Stefan Karganović.

Pismo i iz Australije

 

Na adresu predsednika Srbije Borisa Tadića stiglo je i pismo Srba iz Australije, u kome se protestuje zbog najavljenog usvajanja rezolucije o Srebrenici u Skupštini Srbije.

U apelu organizacije "Srbi za pravdu i demokratiju" iz Sidneja, koji su potpisali čelnici, predsednik Saša Milanović, potpresednici Tihomir Novaković i dr Vojislav Ilić, ocenjuje se da "proizvoljne kvalifikacije imaju za cilj svrstavanje ili okarakterizovanje srpskog naroda kao genocidnog".

"Gospodine predsedniče, Vi nemate mandat naroda koji Vas je izabrao ili koji u Vas gleda kao u predvodnika vascele nacije, da potpisujete rezoluciju o Srebrenici, ali imate mandat i obavezu, smemo se usuditi da kažemo i istorijsku odgovornost, da se borite i izborite za istinu. Samo istina, ma kakva ona bila, može doneti mirno i trajno rešenje za sve narode napaćenog Balkana", stoji u pismu.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here