pixabay.com

Austrijska ministarka za Evropu Karolina Edštadler izjavila je danas nakon neformalnog doručka sa predsedavajućom Saveta ministara BiH Borjanom Krišto da je BiH “zaista posvećena” procesu pristupanja EU i da je preduzela potrebne korake.

Sada je, poručila je, na Komisiji da predstavi Izveštaj o napretku kako bi šefovi država i vlada mogli zapravo odlučiti o početku pristupnih pregovora s BIH u martu.

“Atmosfera je bila veoma dobra, a bio je i visok nivo učešća svih zemalja članica Evropske unije. Razgovarali smo o mogućnostima da Bosna i Hercegovina dobije podršku kako bi brzo krenula na ovaj put ka Evropskoj uniji. Predsedavajuća je takođe vrlo jasno iznela napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla”, navela je ona.

Istakla je da je prošle godine bilo zamaha u ovom procesu, ali da je već i 2024. mnogo toga urađeno.

“Ovde je donesen čitav niz zakona; setite se Zakona o slobodi pristupa informacijama, Zakona o ombudsmanu o izmenama i dopunama VSTV-a. Počeli su i pregovori o Fronteksu i to su već veoma važni i odlučujući koraci. Generalno, može se reći da su i druge države članice bile vrlo ohrabrujuće da nastave. Predsedavajuća je takođe naglasila da se zaista trude udružiti u Bosni i Hercegovini. Sada je red da Komisiji da predstavi Izveštaj o napretku kako bi šefovi država i vlada mogli zapravo odlučiti o početku pristupnih pregovora s BIH u martu”, rekla je Edštadler.

Kazala je da misli da je to “apsolutno, apsolutno neophodno, posebno s obzirom na činjenicu da se nalazimo u potpuno izmenjenom svetu i jednostavno moramo iskoristiti taj zamah”.

“Bosna i Hercegovina se takođe mora podstaći da ovde ostane na pravom putu. To je naše političko opredeljenje. A ako postoji politička volja, onda je i to moguće. I vrlo jasno kažem da ovde ne smemo da neuspemo”, rekla je.

Navela je da se ovaj zamah mora iskoristiti kako bi pristupni pregovori mogli započeti, ali takođe navela da je početak ovog procesa “daleko od pristupanja”.

“Moraju se slediti dalji koraci. Mora se postaviti pregovarački okvir. Ali Bosna i Hercegovina je zaista posvećena, a to smo mogli da doživimo i danas za doručkom, preduzela je ove korake. Mnogo toga se već dogodilo i zato smo mi na redu. Očekujem da će Komisija o tome izviestiti što je pre moguće”, rekla je, između ostalog, Edštadler, prenela je sarajevska N1 tv..

1 COMMENT

  1. “Ali Bosna i Hercegovina je zaista posvećena, a to smo mogli da doživimo i danas za doručkom…” Da li moguće da je ovo žena izjavila ??? Primiće BiH zbog bureka ??? pa onda živeo burek :))))

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here