Tanjug/AP
Predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen izjavila danas u Berlinu da međunarodna zajednica ne sme da rasipa vreme, već mora odmah da pomogne Ukrajini.

Ona je navela da ta pomoć mora da se ogleda u tome da se brzo obnovi zemlja, navodeći da je EU spremna da koordinira mere za rekonstrukciju preko sekretarijata EK.

– Nema vremena za gubljenje jer je Ukrajina pretrpela ogromno razaranje, a Svetska banka procenjuje štetu na 350 milijardi dolara – rekla je Fon der Lejen na konferenciji za obnovu Ukrajine, javio je Rojters.

Ona je ukazala da je nužno što skorije uspostavljanje međunarodne saradnje radi pomoći u obnovi Ukrajine, najbolje pre kraja ove ili početkom iduće godine.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas, na konferenciji o obnovi Ukrajine u Berlinu, u koju se uključio putem video linka, da je u napadima Rusije uništeno više od trećine energetskog sektora te zemlje.

Zelenski je rekao da je za brzi plan obnove potrebno ukupno 17 milijardi dolara. Rusija je uništila ukrajinsku energetsku infrastrukturu i otežala uslove tokom predstojeće zime, ukazao je Zelenski. Na konferenciji u Berlinu govorio je i nemački kancelar Olaf Šolc.

3 COMMENTS

  1. Kako ces pomoci .tako stoces krasti od drugi i davati ujrauni.novi robin hud.kradi od siromasni daj bigatim

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here