Ne znaju orlovi šta je roming: Mobilni operateri im oprostili dug

0
Facebook/Nirav Bhatt
Stepski orao zvani Min

Ruski mobilni operater “MegaFon” ponudio je da oprosti dug za roming koji je 13 retkih orlova napravilo jednom istraživačkom centru u Sibiru, petostruko nadmašivši njegov budžet.

Ruski ornitolozi istražuju migraciju zaštićenih stepskih orlova i prate njihovo kretanje na osnovu podataka koje ogrlice koje su im prikačili prenose u SMS porukama preko mreže mobilne telefonije.

Utvrdili su da orlovi lete neočekivano daleko, da je jedna ženka, nazvana Min, prošlog leta iz Sibira otišla do Kazahstana, potom pet meseci nije bilo SMS poruka od nje, a kada je s drugima putovanje nastavila u Iranu gde se Min vratila u mobilnu mrežu, odašiljač je ođednom poslao stotine skupih SMS poruka sa podacima o njenom kretanju.

Samo SMS roming Min je ispraznio budžet istraživanja, a u pravljenju duga istraživačima-dobrovoljcima, ogromnog za njihove skromne mogućnosti, pomogle su i ostale ptice koje su odletele do Tadžikistana, Turkmenistana, Pakistana, a jedna čak do Sudana, rekla je Elena Šnajder, istraživačica Centra za rehabilitaciju divljih životinja u Novosibirsku.

Jedna SMS poruka iz Irana u Rusiji košta 77 centi, što je 25 puta više od cene istog SMS iz Rusije i 5,5 puta više od cene SMS iz Kazahstana. Tekstovi sa SIM kartice Min u Iranu su istraživače koštali ogromnih 110 dolara dnevno. Tako su SMS poruke neočekivano petostruko nadmašili čitav budžet istraživanja, započetog 2015. godine, piše tehnološki sajt Cnet, pa su ornitolozi na internetu zatražili novčane priloge građana (crowdfunding).

Istraživači, volonteri u Novosibirsku, uzeli su i kredit da bi platili dug i održali svoj projekat u životu, a tokom kampanje prikupljanja novca na internetu, sakupili su od petka više od 300.000 rubalja (4.700 dolara), preneo je američki magazin “Forbs”.

Ženka orla Min koji je napravio najveći dug, u međuvremenu je iz Irana odletela u Saudijsku Arabiju, a u subotu se javila SMS porukom iz Sudana, piše “Njujork tajms”. Kada se to pročulo, mobilni operater “MegaFon” je ponudio da izbriše dug i prebaci SMS uređaje orlova na jeftiniju SMS tarifu.

Tako će istraživači moći da projekat nastave i iduće godine, ali im je i dalje potrebna novčana pomoć građana. “Forbs” piše da nije jasno zašto su istraživači uopšte koristili SMS odašiljače umesto besplatnog sistema GPS, ali oni tvrde da im se ranijih godina računica slagala i rashodi su bili predvidivi, “ali ove godine je krenulo naopako”, rekla je Šnajder za ruski list na engleskom “Moskou tajms”.

U svetu je preostalo 50.000 do 70.000 stepskih orlova, a u Rusiji manje od 10.000, čiji broj naglo opada iako su od 2015. godine zaštićeni. Gnezde se na jugu Rusije i u Kazahstanu, a zime provode u toplijim krajevima, neki čak na Bliskom istoku i u Africi, naveo je “Njujork tajms”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here