EPA/Jason Szenes
Vasilij Nebenzja

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja podsetio je zapadne kolege na sednici Saveta bezbednosti kako je odluka o nezavisnosti Kosova doneta bez ikakvog referenduma i istakao da oni sada pokazuju dvostruke standarde, ne priznajući volju u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

– Uskraćujući stanovnicima Donbasa i oslobođenih teritorija Ukrajine pravo na samoopredeljenje, zapadne delegacije demonstriraju očigledne dvostruke standarde. Najglasniji kritičari referenduma u Donbasu, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti svojevremeno su stajali u prvim redovima pristalica nezavisnosti Kosova. I tada su tvrdili da ta teritorija ima pravo da se otcepi od srpske države u slučaju realne pretnje da će prava kosovskih Albanaca biti ozbiljno narušena –  takozvano otcepljenje u cilju zaštite – rekao je Nebenzija.

On je naglasio da to nisu bile samo izjave, već zvanični pravni stav koje su zapadne zemlje iznele na Međunarodnom sudu pravde 2008. godine.

– Istovremeno, kosovskim Albancima odavno ništa nije pretilo. Jugoslavija već nije više postojala na mapi. A u Srbiji, koju je bombardovao NATO, nalazio se strani kontingent u svojstvu mirovnjaka – nastavio je ruski diplomata.

– Želim da istaknem: za razliku od Krima, Luganske i Donjecke marodne republike, Hersonske oblasti i Zaporožja, na Kosovu uopšte nisu održani nikakvi referendumi. Nije bilo slobodnog izražavanja volje stanovništva – rekao je Nebenzja.

On je podsetio da je u slučaju Kosova postojala samo deklaracija o nezavisnosti koju je usvojio privremeni organ samouprave van svojih ovlašćenja.

– Ali je to tada bilo dovoljno da Zapad prizna njegovu nezavisnost – naglasio je Nebenzja.

Na ovu izjavu ruskog predstavnika odreagovao je stalni predstavnik Albanije pri UN Ferit Hodža. On je nazvao paralelu sa situacijom na Kosovu “pogrešnom, netačnom i za žaljenje”.

– Ništa ne može biti veštačkije od upoređivanja međunarodnih napora za okončanje sukoba, zaštite civila i uspostavljanje mirovnog procesa (kao što je bio slučaj sa Kosovom) sa čistom agresijom i lažnim referendumima koji su osmišljeni u Moskvi i koji se održavaju u Ukrajini – rekao je Hodža.

3 COMMENTS

  1. Да ли сада Запад схвата зашто Срби у овој ситуацији хоће да буду неутрални ? Или мисли да су Срби народ без достојанства, историје и културе па може да ради шта хоће ? Може – али силом ! Као што то сада ради и РФ у Украјни. Једина разлика је што ће РФ богатства Донбаса дати на управљање свом народу који тамо живи, а НАТО је отео рудна богатства Косова и Метохије од Србије за профит Запада, а Албанце је пустио да зарађују на препродаји дроге и људских органа, како би самофинансирали лажну државу. Највећи непријатељи Запада су криминалци, профитери и лажови у њиховим редовима и редовима њихових поданика – када се са њима Запад избори завладаће мир у свету. Све друго је млаћење празне сламе.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here