EPA/Jason Szenes
Vasilij Nebenzja

Napad Irana na Izrael nije se dogodio u vakuumu, već je nastao kao rezultat nereagovanja SB UN na izraelski napad na iranske diplomatske objekte, od kojih je poslednji bio u Damasku, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.

– Ono što se dogodilo u noći 14. aprila nije se dogodilo u vakuumu. Koraci Irana bili su odgovor na sramnu neaktivnost SB UN, reakcija na očigledan napad Izraela na Damask, pri tome ne prvi. Izrael stalno bombarduje Siriju – rekao je Nebenzja na hitnoj sednici SB UN povodom napada Irana na Izrael prethodne noći.

Ruski zvaničnik je ocenio da ova sednica predstavlja ”paradu licemerja i dvostrukih standarda” jer, kako tvrdi, da su napadnute zapadne diplomatske misije, odmah bi bile preduzete uzvratne mere, prenosi Sputnjik.

– SAD, Velika Britanija i Francuska su (prethodno) suštinski odbile da potvrde da se osnovni principi međunarodnog prava o nepovredivosti diplomatskih i konzularnih objekata, koji su sadržani u odgovarajućim Bečkim konvencijama, ravnopravno i podjednako primenjuju na sve države. Rezultat je, što se kaže, očigledan – rekao je Nebenzja.

Njegovi komentari se odnose na odbijanje SAD i Velike Britanije da razmotre nacrt izjave SB UN o napadu na iranski konzulat u Damasku koji je predložila Rusija.

Nebenzja je dodao da Rusija poziva Izrael da sledi primer Irana, koji je izjavio da ne želi dalju eskalaciju.

– Pozivamo sve strane uključene u incident na uzdržanost u kontekstu napete situacije na terenu u regionu Bliskog istoka i očiglednih rizika da sukob preraste u regionalnu konfrontaciju – istakao je on.

Prema njegovim rečima, Moskva očekuje da će regionalne države sve postojeće probleme rešavati isključivo političkim i diplomatskim putem i upozorio da bi u suprotnom, region mogao da bude uvučen u ”začarani krug međusobnih napada i nasilja”.

On je dodao da Rusija smatra da je važno da konstruktivno nastrojeni međunarodni igrači doprinesu diplomatskom rešenju tenzija na Bliskom istoku.

Sednica Saveta bezbednosti UN održava se na zahtev Izraela, nakon što je u noći između subote i nedelje Iran lansirao više stotina dronova i projektila ka Izraelu u znak odmazde zbog izraelskog napada na diplomatsku misiju Irana u Damasku.

1 COMMENT

  1. ТАКО ЈЕ
    БРАВО
    ЈЕДИНА ИСПРАВНА ДИЈАГНОЗА
    УН НИЈЕ РЕАГОВАО НА НАПАД ИЗРАЛА , АМБАСАДА ИРАНА У СИРИЈИ
    ОНИ ТО БОМБАРДУЈУ
    ПОУБИЈАЈУ ДИПЛОМАТЕ
    И ШТА ОЧЕКУЈУ
    АМЕРИКА КАЖЕ
    МИ СМО СИГУРНИ ДА ЋЕ ИРАН НАПАСТИ
    ЗВУЧИ ВЕЋ ПОЗНАТА ИГРА АМЕРИКЕ

    СЛАВА НА ВИСИНИ БОГУ☦️
    СЛАВА ЦАРСКОЈ РУСИЈИ🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here