EPA-EFE/Đorđe Savić
Kosovska Mitrovica

Kosovski Srbi odlučili su da više ne trpe nasilje i najavili proteste u školama, bolnicama, domovima zdravlja, rudnicima i svim drugim institucijama. Predsednik Srpske liste Goran Rakić ponovio je zahtev za formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO) i dodao da ne postoji način da građani plaćaju kazne prištinskoj vlasti za to što su odbili da promene registarske tablice.

– Narod pita “zašto da plaćamo Kurtijev harač i zulum” i kažu “nismo Turcima, pa nećemo ni njemu” – rekao je Rakić koji je optužio vlast u Prištini i tamošnjeg premijera Aljbina Kurtija za nekoliko desetina napada na Srbe južno i severno od reke Ibar, na povratnike i one koji žele da se vrate na svoja vekovna ognjišta sa kojih su prognani.

Sačuvati ognjišta

Uoči ove konferencije predsednik Vučić održao je noćni sastanak s predstavnicima Srba s Kosmeta i poručio da država samo hoće da sačuva svoje, koji će pokazati zrelost i sačuvati ognjišta.

– Zamolili smo naše ljude s Kosova da se čuvaju i budu staloženi. Da sačuvamo mir i stabilnost, da na tuđu bahatost i aroganciju odgovorimo kao pristojni ljudi. Siguran sam da ćemo kao narod pokazati zrelost i sačuvati svoja ognjišta – poručio je Vučić.

Rakić je istakao da je narodu lakše kad zna da iza njih stoje država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić. On je podsetio i na tri razloga koji su prelili čašu narodnog strpljenja.

– Prvi je smena komandira policije na Severu Nenada Đurića, drugi ilegalna odluka da se ponište naše registarske tablice i treći odbijanje Prištine da se formira ZSO, na šta čekamo već 10 godina – naglasio je Rakić.

On je istakao da je dugačak spisak nedela Prištine u cilju proterivanja Srba.

Svoji na svome

– Sa nama je Ivan Todosijević kojeg su osudili zbog izgovorene reči. Pored toga, pripadnici specijalnih jedinica hapse našu braću i sestre. Zabranili su vakcinaciju, izbore, referendum, ne znam dokle da nabrajam. Pucali su na Srećka Sofronijevića. Dragici Gašić ne dozvoljavaju da kupi hleb. Pretukli su Nemanju Mitrovića, na kuću Zorana Trajkovića bacili su Molotovljev koktel – naveo je predsednik Srpske liste.

Rakić je podsetio da je bezbroj napada bilo usmereno i na druge naše ljude, što je bila poruka Srbima da su nepoželjni, a povratnicima da vide šta ih čeka ako samo pomisle da dođu na svoje imanje.

– Mi nemamo kud. Mi smo svoji na svome i nadam se da nećemo morati da se branimo. Ali narodu je terora dosta – zaključio je Rakić.

Majke brane decu

Gordana Savić obratila se ispred svih žena.

– Ne želimo da odgajamo decu u getu. Zato ćemo mi žene u Kosovskoj Mitrovici da se okupimo i iskažemo brigu za našu decu rođenu na ovoj svetoj zemlji, koja imaju pravo da rastu u miru i slobodi. Ne može Kurti da našoj deci uzima parče hleba. Zar da našu decu na putu do škole presreću specijalci samo zato što je naša zemlja Srbija – rekla je Gordana Savić.

SAD za dijalog

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil na sastanku s Aleksandrom Vučićem pozvao je srpskog predsednika da nastavi sa konstruktivnim angažovanjem u Briselskom procesu.

– Imao sam dobar razgovor s Vučićem. Konstruktivan pristup daje nadu da će biti pronađeno rešenje, ali je za to potrebno da se obe strane angažuju – rekao je Hil.

Žalopojka iz Prištine

Prištinski premijer Aljbin Kurti prihvatio je zahtev ambasadora SAD Džefrija Hovenijera da za 48 sati odloži primenu odluke o novčanim kaznama za građane koji ne promene registarske tablice.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da je važno što je međunarodna zajednica napokon razumela poruku predsednika Vučića da je neophodno da Zapad uloži pritisak na Prištinu kako bi se zastalo sa suludim odlukama Kurtija.

– Predsednik Vučić se borio u Briselu da sačuvamo mir i bio spreman na kompromis. Ali je dogovor izostao, jer je Aljbin Kurti insistirao da ga interesuje jedino međusobno priznanje i da za njega ne važi Rezolucija 1244 – rekao je Petković.

Reagovala je i tamošnja predsednica Vjosa Osmani i to žalopojkom posle sastanka Kurtija i Vučića u Briselu da je visoki predstavnika EU za spoljnu politiku bezbednost Žozep Borelj pristrasan.

– Borelj se priklonio “agresoru” i prilagodio onima koji imaju hegemonističke ambicije. Takođe, predstavio je potpuno iskrivljenu stvarnost optužujući nas za neuspeh dijaloga – požalila se Vjosa Osmani, ali i dodala da “neće odustati od reda i zakona na celoj teritoriji KiM”.