EPA/Alessandro della Valle
Austrijski kancelar Karl Nehamer

Austrijski kancelar Karl Nehamer danas je oštro osudio odluku predsednika Rusije Vladimira Putina o priznavanju Donjecka i Luganska, kao i upućivanju takozvanih mirovnih snaga, ukazujući da je to kršenje međunarodnog prava i da sve ukazuje na konfrontaciju.

Nehamer je, na konferenciji za novinare posle sednice Kriznog kabineta koji je vlada uspostavila početkom nedelje zbog ukrajinske krize, rekao da se situacija u Ukrajini posle sinoćnjeg obraćanja Putina značajno zaoštrila.

– Ovo nije prvi put da Rusija stvara fantomske države – podvukao je on.

Priznavanjem samoproglašenih država Lugansk i Donjeck Rusija je prekršila Sporazum iz Minska, čiji sadržaj je bio važan, a odluka Moskve otežava diplomatsko rešenje. Preneo je da je zbog aktuelne situacije u Ministarstvo spoljnih poslova Austrije pozvan ambasador Rusije.

Nehamer je kazao da će EU jedinstveno reagovati i da Austrija podržava uvođenje postepenih sankcija, jer je važno da sankcije budu podržane od svih u Uniji. Najavio je da će danas posle podne biti doneta odluka o sankcijama na Savetu šefova diplomatija EU.

Nehamer je rekao da postoji niz sankcija koje se moraju ciljano primeniti, a neophodne su jer još nije dostignut vrh eskalacije. Preneo je da se Austrija zalaže za mir, da je prisutna sa 12 posmatrača u posmatračkoj misiji OEBS, i čak ponudila dalje posmatrače kako bi se popunio broj nakon što su neke države povukle svoje članove te misije.

– Austrija je neutralna zemlja, ali to znači da je vojno neutralna, ali ne i da nema jasan stav. Imamo jasan stav kada se krši međunarodno pravo – istakao je on.

Austrija, prema njegovim rečima, kao mala zemlja zahvaljujući članstvu u EU ima svoj glas i snagu, i zna koliko je važno koristiti snagu prava kao osnovu delovanja, a ne pravo snažnijeg.

– Iako je stanje veoma ozbiljno, i svi formati dijaloga su obustavljeni zbog jednostranog delovanja Rusije, moramo preduzeti sve da diplomatija ne bude okončana – dodao je on.

Nehamer je kazao da politici nasilja nema mesta u Evropi.

– Moramo na evropskom kontinentu iz iskustva poslednjih 100 godina povući pouku da ratovi vode samo ka patnji i velikom gubitku za sve – naglasio je on.

Rekao je da se Austrija zalaže za oživljavanje dijaloga u okvirima OEBS, jer je to jedina institucija koja je platforma za susret dve strane koja sada još stoji na raspolaganju. S tim u vezi, kazao je, danas će biti održana vanredna sednica Stalnog saveta OEBS.

Kada je reč o Kriznom kabinetu Austrije, preneo je da je na sednici konstatovano da bi, čak iako Rusija obustavi isporuku gasa, snabdevanje bilo osigurano. On je ukazao da je Evropska komisija obećala da će naći alternativne načine snabdevanja.

Nehamer je pozvao Rusiju da iskoristi ono što je čini supersilom, vojnu snagu, za mir, a ne za rat, da se vrati za pregovarački sto, oružje stavi po strani, i razmotri kako zajednički doći do rešenja koje bi uzelo u obzir interese obe strane.

– Rat je uvek najgori odgovor – zaključio je on.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here