EPA/Christian Bruna
Karl Nehamer

Predsedništvo Narodne partije Austrije (OVP) odlučilo je danas, nakon povlačenja Sebastijana Kurca iz politike, da Karla Nehamera, dosadašnjeg ministra unutrašnjih poslova, imenuje za novog lidera stranke, ali i budućeg kancelara.

Nehamer je, na konferenciji za novinare posle sednice Predsedništva, rekao da je od strane tog stranačkog tela jednoglasno imenovan za lidera partije i kandidata za kancelara.

– Za mene je ovo velika čast što sam dobio poverenje da mogu da preuzmem vođstvo stranke, jer je OVP stranka koja me uvek fascinirala. Privilegija je za mene da mogu da je vodim – rekao je on.

Nehamer je ukazao da OVP ima veliki značaj u Austriji, jer postavlja dve trećine gradonačelnika i šest od devet guvernera pokrajina.

– Zastupljeni smo u svoj širini društva sa ciljem da vodimo politiku u korist građana Austrije – naglasio je on.

OVP, prema njegovim rečima, karakterišu vrednosti, rad za bolju budućnost bez zaboravljanja na osnovne vrednosti, a aktivno vođenje politike je lajtmotiv.

– Imam veliko poštovanje prema odluci Sebastijana Kurca koji mi je otvorio put da budem šef stranke, a koji je puno toga doprineo. OVP je pod njim postala narodna partija u pravom smislu te reči. Uspeli smo da dospemo do ljudi koji su odavno okrenuli leđa stranci. Socijalna poltika OVP se okrenula ka građanima sa slabijim primanjima i penzijama – naveo je on.

Ukazao je da je u Kurcovo vreme, a to je, dodaje, važno i za njega, stranka uspela da zadrži svoje čvrste stavove i vodi jasnu politiku po pitanju azila i migracije, kao i bezbednosti građana.

– Za mene su tri osnovne vrednosti u OVP važne, a koje su u našem vremenu značajnije nego ikad. Te vrednosti su odgovornost, solidarnost i sloboda – podvukao je Nehamer.

Istakao je da je sloboda ključna reč u demokratiji, ali je to vrednost koja mora da se čuva. Ona se, kaže, završava tamo gde počinje sloboda drugog. Ukazao je da je solidarnost sada važnija nego ikad i da je neophodno da društvo, zbog pandemije, bude solidarno.

– Svi mi imamo prava i obaveze. Sada je pravo i obaveza svih nas da budemo jedinstveni i sateramo virus u ugao – istakao je on.

Nehamer je preneo da je na Predsedništvu OVP odlučeno i da se preduzme rekonstrukcija u vladi Austrije. Rekao je da je njegov predlog da u vladi mesto ministra finansija preuzme Magnus Bruner, mesto ministra unutrašnjih poslova Gerhard Karner, a resor obrazovanja i nauke Martin Polašek.

Dosadašnji kancelar Aleksander Šalenberg vratiće se na mesto ministra spoljnih poslova, naveo je Nehamer.

Aktuelni šef diplomatije Mihael Linhart, nakon dva meseca, biće vraćen na mesto ambasadora u Francuskoj.

Nehamer je najavio da će o tom predlogu razgovarati sa predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom, a preneo je da je o svemu već informisao koalicionog partnera stranku Zelenih, odnosno vicekancelara Vernera Koglera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here