Neizbežan sukob Berna i Brisela!

0

 

Odlični: Desničari su od početka protiv Šengena
 

Švajcarska vlada (Federalni savet) odlučila je da ograniči ulazak stranaca i uspostavi kvote za takozvane prekogranične strane radnike, za strance koji žele kraće da borave u Švajcarskoj i za one koji bi želeli da se u njoj nastane. Nove mere trebalo bi da se primenjuju od februara 2017. godine.
Ova odluka dovešće Bern u neizbežan sukob sa Briselom i odrednicama Šengenskog ugovora čiji je Švajcarska potpisnik. Međutim, vlada u Bernu nije imala mnogo izbora jer je po Ustavu obavezna da sprovede u delo odluke za koje je narod glasao na referendumu održanom 9. februara ove godine.
– Ustav mora da se poštuje. Što se tiče vlade, to se podrazumeva – izjavila je Simoneta Somaruga, ministarka unutrašnjih poslova.
Vlada će tražiti da se Šengenski ugovor o slobodnom kretanju i razmeni adaptira za "švajcarske prilike", ali Evropska unija je već u više navrata dala do znanja da to nije tema o kojoj može da se pregovara jer ustanovljavanje kvota za strance predstavlja kršenje suštinskih načela Šengena.
Odlučeno je i da kantoni dobiju ovlašćenja da preduzmu dodatne mere kako bi zaštitili svoje tržište rada od strane radne snage. Ovu odluku tražio je pre svega najjužniji kanton Tićino.
S obzirom na ekonomsku i svaku drugu štetu koju će ove mere doneti Švajcarskoj, nije isključeno da bi mogla da bude pokrenuta incijativa za novi referendum o strancima kojim bi odluka o uvođenju kvota bila stavljena van snage.

 

Dolazilo 80.000 stranaca godišnje
Referendum o ograničavanju masovne imigracije održan je na inicijativu desničarske Narodne partije. Inicijativa je pobedila minimalnom prednošću dobivši 50,3 odsto glasova.
Švajcarska ima samo tri odsto nezaposlenih i za mnoge Evropljane predstavlja Eldorado uprkos činjenici da visoke zarade prate i visoki troškovi života. Priliv stranaca naglo se povećavao od 2002. kada je Bern počeo pristup Šengenskom ugovoru. U proseku, više od 80.000 Evropljana nastanjivalo se u Švajcarskoj svake godine. Primenom kvota godišnji priliv stranaca sveo bi se na 8.000. Trenutno stranci čine skoro četvrtinu švajcarskog stanovništva.

 

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here