VIDEO: Da li je Amerika stvorila teroriste gore od Al Kaide?

0

Brutalni: Džihadisti iz Islamske države Iraka i Levantea
 

Za stvaranje ozloglašene terorističke grupacije ISIS, koja trenutno kontroliše veliku oblast Iraka, odgovorne su Sjedinjene Američke Države. Amerikanci su zapravo pravili “greške u koracima”, odnosno ponavljali su svoje propuste iz ranijih “mirovnih operacija” u inostransvu.

 

– SAD su napravile sličnu grešku kao u periodu sovjetske invazije na Avganistan, smatra profesor političkih nauka sa Univerziteta Masačusets Beri Posen.

 

Naime, u periodu od 1979. do 1989. godine CIA je potrošila milijarde dolara na naoružavanje Avganistanaca za borbu protiv Sovjeta.

 

Presuđuju na licu mesta: Sunitski džihadisti prete da sruše vlast u Iraku
 

"Iako su sprečili Sovjete da zauzmu i stave Avganistan pod svoju kontrolu, Amerikanci su napravili veliku grešku – oni su napustili Avganistan i ostavili tu zemlju u rasulu. Posledica toga je stvaranje Al Kaide", kaže Posen.

 

Sličan scenario dešava se i u Iraku. Amerikanci su izvršili invaziju, svrgnut je Sadam Husein, ali prava država zapravo nikada nije formirana. To je pogodno tlo za razne ekstremiste. Tako je i nastala trenutno najjača teroristička organizacija ISIS.

Inače, pripadnici te grupacije kidnapovali su, a zatim i ubili sudiju Raufa Abdel-Rahmana, koji je Sadama Huseina osudio na smrt.

 

Opasnost je i što ISIS, prema nekim saznanjima, finansiraju i države Persijskog zaliva, ali i što ti teroristi pljačkom došli do velikog novca.

 

"Sa tim novcem i resursima ISIS bi mogao da postane globalna teroristička sila u odnosu na koju bi Al Kaida izgledala pitomo", smatra profesor Posen.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here