EPA/MAXIM SHIPENKOV
Tržni centar "Krokus siti"

Teroristički napad u Moskvi, tokom kog je ubijeno više od 140, a ranjeno preko 100 posetilaca koncertne sale Krokus, zgrozio je svet. On je ujedinio međunarodnu javnost u osudi ovog monstruoznog čina, uključujući tu i one koji su, od početka rata u Ukrajini, stiče se utisak, preko mere učestvovali u demonizaciji Rusije. Napad je pokrenuo i dva važna pitanja.

Propusti službi bezbednosti

Prvo, za svetsku javnost možda ne toliko interesantno, ali svakako ne manje važno, tiče se velikih propusta u bezbednosno-obaveštajnom aparatu Rusije. Nema sumnje da ceh zbog zločina, ali i strategijskog iznenađenja, moraju da plate čeoni ljudi službi bezbednosti Rusije, budući da se radi o snažnom udarcu, koji je morao da bude sprečen delotvornim obaveštajno-bezbednosnim radom. Uloga službi bezbednosti je u planiranju, organizovanju i sprovođenju aktivnosti prikupljanja podataka važnih za bezbednost zemlje i građana, te dostavljanje protumačenih i proanaliziranih podataka drugim državnim institucijama, u cilju eliminisanja pretnji, odnosno, vođenja državne politike. Sve to je zakazalo u ovom slučaju. Odgovornost treba da snosi i obezbeđenje koncertne sale Krokus, budući da je neprihvatljivo da se u važnom objektu, u srcu Moskve, unese naoružanje, i to u trenutku kad je zemlja u ratu, koji traje duže od dve godine. Sve su to ozbiljne dileme, sa kojima će rusko rukovodstvo morati da se nosi.

Ko je kriv

Iako je zvaničnu odgovornost preuzela Islamska država, stiče se utisak da je to priznanje malo koga ubedilo među komentatorima svetskih geopolitičkih procesa. To je razumljivo. Pitanje motiva je jedno od najvažnijih na koje se treba dati odgovor. Istina, Rusija je u prošlosti imala problema sa islamskim elementom (Čečenija i Dagestan), a protiv Islamske države se borila u Siriji, ali i pored toga, dati procesi su u odnosu na ono što se dešava u ukrajinskom ratu, davna prošlost. Motivacija se ne može tražiti ni zbog odnosa Moskve prema sukobu između Izraela i Hamasa, budući da je Kremlj dao nedvosmislenu podršku Palestincima. Dakle, kojim god putem da se krene, stiže se na isto mesto. Motiv Islamske države da u ovom trenutku izvrši teroristički napad na Rusiju, teško je pronaći, a još teže ubedljivo opravdati. Drugo je pitanje ko “stoji” iza Islamske države i kome bi odgovaralo da rusku atomsku pretnju neutrališe, budući da su interkontinentalni balistički projektili sa nuklearnim bojevim glavama od slabe vajde protiv terorista. Odgovor se naslućuje.

Medvedev: Pravda će stići teroriste

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev poručio je teroristima da će ih stići ruka pravde.

“Osvetićemo svakoga. A oni koji su umešani, bez obzira na to iz koje države dolaze i kakav status imaju, postali su naša glavna i legitimna meta. Samo nas čekajte, gadovi”, istakao je Medvedev na platformi Iks.

On je rekao da teroristi razumeju samo uzvratni teror: “Nikakva suđenja ili istrage neće pomoći ako se sili ne suprotstavi silom, a smrti totalnim egzekucijama terorista i represijama nad njihovim porodicama.

SAD pokriva Zelenskog

Amerika pokušava da spase Ukrajinu pominjanjem terorističke grupe Islamska država i da prikrije sebe i režim ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog koji je stvorila, navela je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Ona je istakla da niz faktora direktno i indirektno ukazuje na umešanost američkih vlasti u sponzorisanje ukrajinskog terorizma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here