EPA/Tatyana Zenkovich
Aleksandar Lukašenko

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko ponovio je da sada imaju nuklearno oružje “tri puta moćnije od onog bačenog na Hirošimu i Nagasaki”. 

U saopštenju, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko potvrdio je nabavku taktičkih nuklearnih projektila i bombi od Rusije, ističući da, iako Rusija zadržava kontrolu nad njihovom upotrebom, on neće oklevati da podigne telefon za dobijanje dozvole za lansiranje nuklearnog oružja.

Tokom intervjua za državnu televiziju “Rusija 1”, Lukašenko je izrazio spremnost svoje vojske da se prilagodi novoj realnosti, priznajući da će ruska vojska imati potpunu vlast nad potencijalnom upotrebom nuklearnih bojevih glava.

– Često me podsećaju da se ništa ne može učiniti bez Rusije. Ali da ne bude greške, ako bi izbio rat, ne bih oklevao. Ja bih jednostavno podigao slušalicu i obavio poziv – rekao je Lukašenko, dodajući: “Neka drhte naši neprijatelji”.

Lukašenko tvrdi da prisustvo nuklearnog oružja u Belorusiji označava značajnu promenu u bezbednosnom statusu zemlje, čime se na kraju obezbeđuje kontinuitet njegove vlade.

– Pokušavaju da nas rasture od 2020. Niko se ne bi usudio da se suprotstavi naciji koja ima nuklearno oružje – potvrdio je Lukašenko.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here