pixabay.com

Bivši ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet kaže da je vreme da se sve zemlje članice EU fokusiraju na realnost Kosova kao proevropske države i priznaju kosovsku nezavisnost.

“Neke zemlje članice EU, Kipar, Grčka, Rumunija, Slovačka i Španija, još nisu priznale suverenitet Kosova, iako se neke kreću u tom pravcu. To je delom zbog separatizma u njihovim zemljama, delom zbog želje da se Srbija ne uvredi”, naveo je Kosnet u autorskom tekstu na zvaničnom sajtu Centra za analizu evropske politike.

On je rekao da je “Kosovo funkcionalna višestranačka demokratija koja napreduje u ekonomskom razvoju i bori se protiv korupcije”. Naveo je da Kosovo ima “profesionalnu vojsku koja je sa ponosom poslala svoje trupe zajedno sa američkim trupama na Bliski istok tokom 2021. godine”.

Bivši američki ambasador u Prištini je u autorskom tekstu pisao o bezbednosnoj situaciji u svetu i istakao značaj članstva u NATO, a pomenuo je i Kosovo i Srbiju.

On kaže da nema ničeg boljeg od pokazivanja evropske solidarnosti nego da se neutralne države prijave za članstvo u NATO. Kosnet je rekao da je većina zemalja u regionu u NATO, sa izuzetkom Kosova, Srbije i Bosne i Hercegovine, za koje kaže da se još uvek ne pojavljuju kao zemlje kandidati.

Američki diplomata je rekao da je poslednjih godina jedan broj lidera iz SAD i EU pokušavao da “namami” Srbiju na Zapad ekonomskim i političkim podsticajima i da su “uglavnom izbegavali kritike srpskih poteza koji su Aleksandra Vučića doveli na Putinovu stranu”.

“Vredelo je pokušati, ali Srbija se čini bliska Rusiji i Kini kao i uvek”, rekao je Kosnet i naveo da je vreme da Srbija izabere jednu stranu.

On kaže da bi Vašington i Brisel trebalo da insistiraju da Srbija učestvuje u uvođenju međunarodnih sankcija Rusiji ili da vide kraj procesa pridruživanja EU i stimulaciju trgovine i investicija iz SAD.

1 COMMENT

  1. Ja nikako da razumijem kako se ljudi bez historijskog znanja i ljudskog razuma pojavljuju sa takvim izjavama u novinama i medijama sirom sveta. A da moja greska, pa to su amerikanci. Sve jasno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here