Neki đaci ostali bez knjižice: U više od 500 škola neće biti zaključene ocene

0

myaspergerschild.com
Neće svi doneti kući đačke knjižice (Foto: Ilustracija)
 

Ovakvoj radikalizaciji štrajka masovno su se odazvale škole u Čačku, Kragujevcu, Kruševcu, Valjevu, Kraljevu, Nišu, pa će većina učenika iz tih gradova ostati bez đačke knjižice u utorak, 30.decembra, kada se završava polugodište.

– U oko 500 škola u Srbiji nastavnici će bojkovati sednice odeljenskih veća. To znači da će đaci znati koje su im konačne ocene, ali one neće biti formalno zaključene i upisane u knjižicu. Đaci zapravo neće trpeti nikakve posledice. Moći će regularno da krenu u drugo polugodište. Ali, godinu ne mogu završiti bez zaključenih ocena, a to je sad već problem koji mora da reši Ministarstvo prosvete – priča za Blic Dragan Matijević, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

Ocene na papirićima

Među roditeljima mišljenja su podeljena. Dok jedni podržavaju nastavnike jer smatraju da sa malim platama ne mogu biti dovoljno motivisani za rad, drugi su zabrinuti kako će im deca završiti ovu školsku godinu.
– Moja osmogodišnja ćerka Tara će 31. decembra najverovatnije dobiti papirić sa ocenama, a ne đačku knjižicu. Ne znam da li postoji veća radost malih osnovaca od one kada im učiteljica podeli knjižice. Znam samo da moja ćerka neće biti oduševljena kada dobije običan papir – kaže Veselin Petrović iz Kraljeva. N.B.

Podsetimo, sindikati su se odlučili da radikalizuju štrajk i ne podele đačke knjižice nakon što posle skoro dva meseca pregovora nisu uspeli da postignu nikakav dogovor s Vladom. Oni traže da se nastavnicima, čija prosečna plata sada iznosi 39.000 dinara, obezbedi mesečna novčana pomoć do 4.500 dinara, da se plate urede uvođenjem sistema platnih razreda, kao i da se donesu odgovarajući kolektivni ugovor i zakon o osnovama sistema obrazovanja.

– Danas ćemo poslati dopis predsedniku Tomislavu Nikoliću i zamoliti da nas primi. Novca za nastavnike ima, ali Ministarstvo prosvete ne želi da ga preusmeri. Reč je o šest milijardi dinara, od kojih 3,5 milijardi odlaze na kojekakve seminare za nastavnike koji nikome ne koriste, a 2,5 milijardi na dnevnice i putovanja. Da bi se nastavnicima pomoglo, dovoljno je da Ministarstvo od tog novca izdvoji dve milijarde dinara – kaže Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS).

U Ministarstvu prosvete, međutim, tvrde da zahtevi sindikata nisu realni i da nisu moguća nikakva dodatna novčana izdvajanja za nastavnike.

Verbić: Prvo polugodište se regularno završava

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Srđan Verbić izjavio je da je u
većini škola počela podela đačkih knjižica i da su ocene zaključene, te se prvo polugodište završava regularno.

 

"Po informacijama koje pristižu iz školskih uprava, ocene su zaključene u većini škola. Ja iskreno očekujem da se to dogodi u svim školama. Nema potrebe da nesuglasice između sindikata i vlade rešavamo tako što neće biti zaključene ocene", kazao je Verbić agenciji Beta i najavio da će tokom raspusta posetiti nekoliko škola i razgovarati sa zaposlenima.

 

"Tokom raspusta ima dovoljno vremena da se malo češće i intenzivnije viđamo s predstavnicima sindikata i nastavnicima. Treba iskoristiti raspust kada u školama nema đaka, da natenane prodiskutujmo sve probleme", kazao je Verbić i podsetio da je poseban kolektivni ugovor za narednu godinu usaglašen sa sindikatima i da je samo jedan zahtev ostao nerešen.

 

"Sve ostale teme su nekako nestale, a ostao je samo jedan zahtev, da se plate ne smanje", kazao je Verbić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here