Nema naročitog viška u javnoj upravi. Možda otpustimo 25.000

0

Ne, ne, nema prevelikog viška u ukupnom broju zaposlenih u javnoj upravi, ali ne računajte javna preduzeća! I neki će otići u penziju…A onda će da zapošljavaju nove!
 

"U ukupnom broju činovnka, bez javnih preduzeća, glavna stvar je da nije ogroman broj viška zaposlenih u poređenju sa ukupnim stanovništvom Srbije. Zapravo smo u sredini ili niže na lestvici zemalja koje su sada članice EU", rekla je Udovički. Ipak, ona nije želela da precizira koliko bi zaposlenih u javnoj upravi moglo da ostane bez posla, u sklopu vladinih mera štednja, kako bi se stabilizovale javne finansije.

 

Kako je istakla, Srbija tek treba da zapošljava ljude koji će je dovesti u EU.

 

Udovički je pojasnila da je potrebno popraviti strukturu zaposlenih u javnoj upravi i obučavati one koji su već zaposleni.

 

– Naravno da ćemo otkriti da imamo i viška nekih neradnika i viška nekih struktura koje odgovaraju nekom drugom vremenu, ali glavni cilj je podizanje delotvornosti i kapaciteta državne uprave, kako bi građani dobili bolji servis, kazala je ministarska državne uprave i lokalne samouprave.

 

Ona je za današnji Blic rekla da Međunarodni monetarni fond zahteva od Srbije da u 2015. za pet odsto smanji broj zaposlenih u javnoj upravi. Kako je precizirala, Vlada Srbije se nada da će taj zahtev u najvećoj meri rešiti prirodnim odlivom, odnosno odlaskom ljudi u penziju, ali da postoji i bojazan da će morati da bude otpušteno 25.000 ljudi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here