Tanjug

Predsednik Narodne republike Kine Si Đinping doputovao je večeras u Srbiju. Si i njegova supruga Peng Lijuan sleteli su na beogradski aerodrom “Nikola Tesla” oko 21.45 sati.

Za njih je postavljen crveni tepih oko kojeg stoji red počasne Garde Vojske Srbije.

Na aerodromu su ih dočekali predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa suprugom Tamarom, predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić, premijer Miloš Vučević, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, predsednica Skupštine Ana Brnabić.

Ispred predsednika Srbije i Kine odigrano je kolo uz pesmu „Igrale se delije“.

Na fotografijama i video-snimcima na društvenim mrežama vide se desetine Kineza koji su se okupili ispred aerodromske zgrade da bi dočekale svog predsednika. Kinezi sa crvenim kapama mašu državnim zastavama Kine i Srbije i pevaju uz bubnjeve.

Si posle dvodnevne posete Francuskoj na čelu delegacije od 400 ljudi večeras je stigao u Beograd, gde će sa Vučićem razgovarati o unapređenju bilateralnih odnosa i saradnje.

Članove kineske delegacije – ministre i predstavnike institucija su popodne na beogradskom aerodromu dočekali ministri finansija i unutrašnje i spoljne trgovine, Siniša Mali i Tomislav Momirović.

Sutra, u sredu, ispred Palate Srbija u Novom Beogradu biće svečani doček predsednika Kine, a potom sastanak sa Vučićem, plenarni sastanak delegacija i potpisivanje Zajedničke izjave i razmene potpisanih bilateralnih dokumenata.

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila više dokumenata – memoranduma o razumevanju o saradnji i protokola Srbije i Kine iz oblasti infrastrukture, poljoprivrede, informisanja i telekomunikacija, turizma.

2 COMMENTS

  1. WELCOME TO SERBIA , CHINA IS A GREAT COUNTRY & PRESIDENT SI IS A VERY WISE MAN. I AM SURE THAT A FRUITFUL RELATIONSHIP WILL BLOSSOM FOR MANY YEARS TO COME.

  2. A gde si bio pre toga, a Kinez? Pa zna se u Francuskoj i Evropskoj Uniji. Sto nisi prvo u Srbiju dosao?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here