EPA/Đorđe Savić

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Tomaš Suniog ocenio je da je Kosovo postiglo određeni napredak u brojnim oblastima, što je i navedeno u najnovijem izveštaju Evropske komisije.

– I ograničeni napredak je napredak – rekao je Suniog.

Naglasio je da su oblasti u kojima je Kosovo je ostvarilo napredak: borba protiv terorizma, tržišna ekonomija, digitalizacija privrede, unapređenje putne i železničke infrastrukture, ulaganja u obnovljive izvore energije, carine, porezi, preduzetnička i industrijska politika.

Kada su u pitanju oblasti u kojima nije bilo napretka, najnoviji izveštaj EK, kako je rekao, trebalo bi posmatrati kao priliku za konkretnu akciju u narednoj godini.

– Nadamo se da će sledeće godine biti konkretnijih odluka. Važno je posmatrati izveštaj kao skup preporuka za dalje korake – vodič za akciju. Rad na sledećem izveštaju počinje sada. Kosovo može bolje, građani to bolje zaslužuju – rekao je Suniog.

Govoreći o dešavanjima prethodnih meseci na severu Kosova, Suniog je rekao da nijedan sporazum u dijalogu ne sprečava kosovsku policiju da se rasporedi svoje snage bilo gde na Kosovu, ali kada je u pitanju sever to podrazumeva koordinaciju sa Kforom.

– U dijalogu nema dogovora koji sprečava raspoređivanje jedinica specijalne policije od juga ka severu, ali je uobičajena praksa da se blisko koordinira sa međunarodnom zajednicom i da se Kfor prethodno obavesti – istakao je Suniog.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here