EPA/Valdrin Xhemaj
Foto: Ilustracija

Nema ujedinjenja Kosova i Albanije ukoliko im to ne omoguće Srbi, kaže Demo Beriša, politički komentator i predsednik Matice Albanaca u Srbiji.

Beriša podseća da je ujedinjenje ili pripajanje Kosova Albaniji, kojim su Ramuš Haradinaj i Aljbin Kurti „pretili“ tokom izbornog procesa, prazna retorika jer je za tako nešto potrebna promena kosovskog Ustava.

– Sve ono na čemu su u predstavljanju političkih programa Samoopredeljenje i koalicija oko njih, kao i Alijansa za budućnost Kosova, dakle Kurti i Haradinaj, insistirali da će doći – sjedinjenja ili pripajanja Kosova Albaniji, u ovom trenutku je neizvodljivo. Iz prostog razloga jer Ustav Kosova u svojoj preambuli tako nešto zabranjuje, odnosno, ne dozvoljava Kosovu da se pripaja drugim državama u cilju postajanja jedne države, odnosno velike Albanije – objašnjava Beriša.

Ukoliko bi Priština ipak rešila da krene tim putem morala bi da menja svoj Ustav.

– Da bi se Ustav Kosova promenio, neophodno je da pored dvotrećinskog broja glasova Albanaca glasa i šest poslanika srpske zajednice koji učestvuju u parlamentu – napominje sagovornik Sputnjika.

Podsetimo, Ramuš Haradinaj je rekao, izlažući svoj program za mesto predsednika pred izbore, da Kosovo ni posle 20 godina nije ni pred vratima članstva u NATO i UN, a nisu dobili ni viznu liberalizaciju, te da će ukoliko se stvari ubrzo ne promene, uslediti ujedinjenje sa Albanijom.

Aljbin Kurti lider Pokreta Samoopredeljenje koji je podržao ideju Haradinaja je podsetio da Kosovo još nema zakon o referendumu, ali da bi dva referenduma između Kosova i Albanije rešila to pitanje.

Savetnik bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija, Adilj Beharaj rekao je da Kurti traži ujedinjenje sa Albanijom, pa se posle seti da je to protivustavno. Sada, dodao je Beharaj, Kurti ima većinu i mora sam da organizuje referendum.

Trenutni zakon o referendumu može da se promeni u Skupštini Kosova, objasnio je on.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime