Printscreen/Youtube
Ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke saopštilo je da se ambasador te zemlje u Prištini Jern Rode nije zalagao za pomeranje spomen ploče na srpskom pravoslavnom groblju u Prištini, dok se, kako navode, po pitanju manastira Visoki Dečani osvrnuo samo na njegov geografski položaj.

Na taj način je Ministarstvo odgovorilo na pitanje poslanika Alternative za Nemačku (AfD) Petra Bistrona “zašto se ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode izjasnio za premeštanje spomenika palim Srbima od 1912. do 1918. i zašto je okarakterisao srpski manastir Dečani kao ‘kosovski manastir’ “, prenosi Kosovo onlajn.

Kako se navodi u odgovoru tvrdnja da se nemački ambasador izjasnio za premeštanje spomenika je netačna.

“Činjenica je da je bez znanja nemačke ambasade jedna spomen-ploča na srpskom pravoslavnom groblju u Prištini, uoči 11. novembra, premeštena u vezi postavljanja novog spomenika. Na tom mestu je održana nemačko-francuska komemoracija žrtava Prvog svetskog rata. Obe ambasade su se javno izjasnile i izrazile žaljenje zbog tog incidenta. Krajem novembra je spomen ploča vraćena na svoje mesto”, napisala je u odgovoru državni ministar u Ministarstvu Katja Kojl.

Ona podseća da su se Ministarstvo spoljnih poslova i nemačka ambasada na Kosovu u više navrata zalagali za SPC.

“U jednom tvitu od 17.novembra se nemački ambasador osvrnuo na geografski položaj manastira na Kosovu”, dodaje se u odgovoru na poslaničko pitanje.

4 COMMENTS

  1. Ma ajde,sta rece.Sto ovi ,,nasi ne urucise demars,,
    Cini mi se da ovi ,,nasi u ministarstvu spoljnih,,treba da ,,hvataju kvake sa spoljne strane,,Dosta primaju plate od porezkih obveznika a tamo spavaju…..Samo Srbiju spasavaju otkazi ovim na nasim jaslima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here