Nemačka dala zeleno svetlo za isporuku oružja Iraku

0

Zabrinuta ministarka odbrane Ursula fon der Lajen
 

Ministarka odbrane Ursula fon der Lajen je potvrdila neophodnost da se pomognu Kurdi u borbi protiv terorističke organizacije Islamska država (IS) koja je zaplenila najmodernije naoružanje koje su svojevremeno ostavili Amerikanci. Šta od oružja će tačno biti isporučeno, o tome će odlučiti ekspertska grupa narednih dana. Biće provereno šta ostale zemlje šalju i u čemu Nemačka može da pomogne.

 

Vlada u Berlinu je veoma zabrinuta zbog razvoja događaja u Iraku, koji prete da "rasplamsaju ratni požar na Bliskom istoku ukoliko međunarodna zajednica ništa ne preduzme", naglasio je Štajnmajer.

 

Poslata prvo hrana

Iz Nemačke je inače prošle nedelje otpremljeno 36 tona materijalne pomoći, od toga 30 u hrani i šest u sanitetskom materijalu. Ministarka Fon der Lajen je već ranije nagovestila svoj stav po ovom pitanju, navodeći da "ako se genocid može sprečiti samo nemačkim oružjem, onda moramo pomoći".

Nemačka kancelarka Angela Merkel i nadležni ministri su u sredu održali sednicu kabineta vezanu za isporuku oružja Iraku. Do sada je vlada, pored humanitarne pomoći, odobrila isporuku vojne opreme kao što su zaštitni prsluci, šlemovi ili mala teretna vozila za borbu protiv islamskih terorista.

Do sada je u nemačkoj političkoj javnosti, pa i unutar određenih partija, postojala velika podeljenost po pitanju isporuke oružja Iraku.

Dok su neki smatrali da prvo treba da se vidi ko zapravo vlada Irakom i da je bolje ne uplitati se u isporuku oružja nego treba slati samo humanitarnu pomoć, drugi su od početka za vojnu podršku Kurdima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here