Islamisti pogubili američkog novinara

0

Svirepa egzekucija američkog novinara
 

Na snimku pod nazivom "poruka Americi", muškarac za kojeg se pretpostavlja da je Foli, obučen je u narandžasti kombinezon i kleči pored osobe obučene u crno.

 

Militant, koji govori engleski jezik sa britanskim akcentom i identifikuje se kao član "Islamske države", ističe da ubistvo novinara predstavlja osvetu za američke udare iz vazduha na njihove položaje u Iraku, javlja Bi-Bi-Si.

 

 

Bela kuća je saopštila da će, ukoliko se dokaže da je snimak originalan, to biti "užasavajuće". Foli je izveštavao iz raznih delova Bliskog istoka za brojne medijske kuće, uključujući američki "Global post" i francuski "Frans pres". On je nakratko bio u zarobljeništvu u Libiji tokom 2011. godine.

 

"Islamska država" je optužena za masakr nad više stotina osoba u oblastima koje su pod njihovom kontrolom u Iraku i na istoku Sirije. Ova organizacija zastupa ekstremnu formu sunitskog islama i progoni nemuslimansko stanovništvo, poput Jazida i hrišćana, ali i šiite za koje smatra da su jeretici.

 

Bela kuća: Snimak ubistva novinara autentičan

Američki Federalni istražni biro (FBI) i Bela kuća potvrdili su da je video na
kome ekstremista Islamske države odseca glavu američkom novinaru Džejmsju Foliju autentičan.

"Obaveštajna služba analizirala je nedavno objavljen video koji pokazuje američke građane Džejmsa Folija i Stivena Sotlofa. Došli smo do zaključka da je taj video autentičan", rekla je Kejtlin Hejden, portparolka američkog Saveta za nacionalnu bezbednost u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here